Rekordzistka. Jedz teraz, by wzmocnić odporność
Papryka to rekordzistka pod względem zawartości witaminy C, a tym samym naturalny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem. Warto ją więc włączyć do diety właśnie teraz, gdy wirusy szaleją w najlepsze.
1. Więcej witaminy C niż w owocach
Naturalną bronią w walce z przeziębieniem i grypą może być dieta, jeśli tylko zadbamy o jej prozdrowotny skład. Powinna się tam znaleźć m.in. witamina C, która jest niezbędna do produkcji białych krwinek, kluczowych dla układu immunologicznego.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, owoce cytrusowe nie są jej jedynym źródłem. Świetnym wyborem będzie papryka, która zawiera jej znacznie więcej, przez co znacznie lepiej wzmacnia układ odpornościowy. Jak donosi serwis Surrey Live, w 100 g znajdziemy 80,4 mg witaminy C, podczas gdy cytryny mają tylko 53 mg w 100 g.
Pamiętajmy, że silny układ odpornościowy zmniejsza ryzyko zachorowania, a nawet jeśli dojdzie do infekcji, organizm lepiej sobie z nią poradzi.
Witamina C wzmacnia odporność w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina D, cynk i potas.
2. Czerwona najzdrowsza
Choć każda papryka jest cennym dodatkiem w diecie, najlepiej wybierać czerwoną. To właśnie w niej znajdziemy najwięcej składników odżywczych. Ma mnóstwo witaminy C i zawiera najwięcej beta-karotenu oraz potasu. Działa antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Czerwona papryka dostarcza trzy razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Woda stanowi aż 90 procent warzywa, co sprawia, że w 100 gramach znajduje się zaledwie 22 kcal. To zdrowy i niskokaloryczny wybór.
3. Pamiętaj o błonniku i tłuszczach
Zima to także doskonała pora na wprowadzenie do jadłospisu sezonowych skarbów, takich jak np. kapusta kiszona czy dynia. Te warzywa są pełne witaminy C, kluczowego dla jelit błonnika i innych składników odżywczych. Wspierają trawienie i wzmacniają odporność.
Fermentowane produkty, takie jak kiszonki, pełnią funkcję probiotyków, które wspomagają mikroflorę jelitową - cenną dla dobrej odporności.
Rozgrzewające posiłki i zdrowe tłuszcze są nieocenione w zimniejsze dni, wspierają odporność i dostarczają energii. Zupy, pieczone warzywa i orzechy zawierają z kolei kwasy omega-3 - bezcenne dla zdrowia serca i mózgu.
Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie, nawet w chłodne miesiące, wspiera funkcje organizmu, dlatego nie zapominajmy o piciu wody.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl