Trwa ładowanie...

Rekordzistka. Jedz teraz, by wzmocnić odporność

Avatar placeholder
06.01.2025 11:06
Bogactwo witaminy C. Jedz teraz, by nie chorować
Bogactwo witaminy C. Jedz teraz, by nie chorować (Getty Images)

Papryka to rekordzistka pod względem zawartości witaminy C, a tym samym naturalny sprzymierzeniec w walce z przeziębieniem. Warto ją więc włączyć do diety właśnie teraz, gdy wirusy szaleją w najlepsze.

spis treści

1. Więcej witaminy C niż w owocach

Naturalną bronią w walce z przeziębieniem i grypą może być dieta, jeśli tylko zadbamy o jej prozdrowotny skład. Powinna się tam znaleźć m.in. witamina C, która jest niezbędna do produkcji białych krwinek, kluczowych dla układu immunologicznego.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, owoce cytrusowe nie są jej jedynym źródłem. Świetnym wyborem będzie papryka, która zawiera jej znacznie więcej, przez co znacznie lepiej wzmacnia układ odpornościowy. Jak donosi serwis Surrey Live, w 100 g znajdziemy 80,4 mg witaminy C, podczas gdy cytryny mają tylko 53 mg w 100 g.

Czerwona papryka ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy
Czerwona papryka ma więcej witaminy C niż sok pomarańczowy (Getty Images)
Zobacz film: "4 powody, dla których warto pić napar z dzikiej róży"

Pamiętajmy, że silny układ odpornościowy zmniejsza ryzyko zachorowania, a nawet jeśli dojdzie do infekcji, organizm lepiej sobie z nią poradzi.

Witamina C wzmacnia odporność w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak witamina D, cynk i potas.

2. Czerwona najzdrowsza

Choć każda papryka jest cennym dodatkiem w diecie, najlepiej wybierać czerwoną. To właśnie w niej znajdziemy najwięcej składników odżywczych. Ma mnóstwo witaminy C i zawiera najwięcej beta-karotenu oraz potasu. Działa antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Czerwona papryka dostarcza trzy razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Woda stanowi aż 90 procent warzywa, co sprawia, że w 100 gramach znajduje się zaledwie 22 kcal. To zdrowy i niskokaloryczny wybór.

3. Pamiętaj o błonniku i tłuszczach

Zima to także doskonała pora na wprowadzenie do jadłospisu sezonowych skarbów, takich jak np. kapusta kiszona czy dynia. Te warzywa są pełne witaminy C, kluczowego dla jelit błonnika i innych składników odżywczych. Wspierają trawienie i wzmacniają odporność.

Fermentowane produkty, takie jak kiszonki, pełnią funkcję probiotyków, które wspomagają mikroflorę jelitową - cenną dla dobrej odporności.

Rozgrzewające posiłki i zdrowe tłuszcze są nieocenione w zimniejsze dni, wspierają odporność i dostarczają energii. Zupy, pieczone warzywa i orzechy zawierają z kolei kwasy omega-3 - bezcenne dla zdrowia serca i mózgu.

Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie, nawet w chłodne miesiące, wspiera funkcje organizmu, dlatego nie zapominajmy o piciu wody.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze