Trwa ładowanie...

Rillette (rillettes) - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, przepis, gdzie kupić

 Kinga Olchowy
18.01.2022 15:22
Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec.
Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec. (AdobeStock)

Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec. Najczęściej robi się je z mięsa wieprzowego. Potrawa ta jest delikatna i doskonale odnajduje się także w polskiej kuchni. Jak przygotować idealne rillettes?

spis treści

1. Co to jest rillette (rillettes)?

Rillette (z franc. rillettes) to francuski przysmak o konsystencji smalcu, pasztetu lub mięsa konserwowego. Ma gładką konsystencję, jednak zawiera kawałki mięsa. Najczęściej przygotowywane jest z wieprzowiny, choć bardzo często wykorzystywana jest także gęsina (zarówno tłuszcz, jak i mięso).

W rillette nie wykorzystuje się kości – potrawa ma być lekka i gładka, z niewielkimi kawałkami mięsa. Przygotowaną masę poddaje się konserwacji. Bardzo ważne jest, aby tłuszcz przykrywał całe mięso, wówczas całość ma doskonały smak i aromat.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa"

2. Kalorie i wartości odżywcze w rillettes

Pasztet rillettes w 100 gramach ma około 420 kalorii, w tym:

  • 41 g tłuszczu (w tym 15 g nasyconych KT)
  • 0.5 g węglowodanów
  • 0.5 g błonnika
  • 14 g białka

Jest to więc przysmak dość kaloryczny, niemniej jednak warto raz na jakiś czas po niego sięgnąć, ponieważ ma niezwykłe walory smakowe.

3. Gdzie kupić rillette?

Rillette można kupić w większości hipermarketów, a także w sklepach z kuchniami świata. Jego cena waha się od 10 przez 30 aż po 100 złotych, w zależności od składu, pojemności oraz producenta.

Rillettes można przygotować także samodzielnie w domu, poprzez upieczenie wybranego mięsa, a następnie oddzielenie mięsa od tłuszczu i zmiksowanie części na gładko. Tak przygotowane mięso (część zmiksowaną razem z kawałkami) przekładamy do słoika i zalewamy tłuszczem.

Rillette domowe można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce przez kila tygodni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze