Rillette (rillettes) - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, przepis, gdzie kupić
Rillette to popularne francuskie smarowidło, które przypomina nieco pasztet lub smalec. Najczęściej robi się je z mięsa wieprzowego. Potrawa ta jest delikatna i doskonale odnajduje się także w polskiej kuchni. Jak przygotować idealne rillettes?
1. Co to jest rillette (rillettes)?
Rillette (z franc. rillettes) to francuski przysmak o konsystencji smalcu, pasztetu lub mięsa konserwowego. Ma gładką konsystencję, jednak zawiera kawałki mięsa. Najczęściej przygotowywane jest z wieprzowiny, choć bardzo często wykorzystywana jest także gęsina (zarówno tłuszcz, jak i mięso).
W rillette nie wykorzystuje się kości – potrawa ma być lekka i gładka, z niewielkimi kawałkami mięsa. Przygotowaną masę poddaje się konserwacji. Bardzo ważne jest, aby tłuszcz przykrywał całe mięso, wówczas całość ma doskonały smak i aromat.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Kalorie i wartości odżywcze w rillettes
Pasztet rillettes w 100 gramach ma około 420 kalorii, w tym:
- 41 g tłuszczu (w tym 15 g nasyconych KT)
- 0.5 g węglowodanów
- 0.5 g błonnika
- 14 g białka
Jest to więc przysmak dość kaloryczny, niemniej jednak warto raz na jakiś czas po niego sięgnąć, ponieważ ma niezwykłe walory smakowe.
3. Gdzie kupić rillette?
Rillette można kupić w większości hipermarketów, a także w sklepach z kuchniami świata. Jego cena waha się od 10 przez 30 aż po 100 złotych, w zależności od składu, pojemności oraz producenta.
Rillettes można przygotować także samodzielnie w domu, poprzez upieczenie wybranego mięsa, a następnie oddzielenie mięsa od tłuszczu i zmiksowanie części na gładko. Tak przygotowane mięso (część zmiksowaną razem z kawałkami) przekładamy do słoika i zalewamy tłuszczem.
Rillette domowe można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce przez kila tygodni.