Równoważnik folianów – zapotrzebowanie, właściwości, niedobór i nadmiar kwasu foliowego
Równoważnik folianów jest różny dla osób w różnym wieku, jest także zależny od płci. Organizacje WHO i FAO wprowadziły, że 1,7 mg równoważnika folianów dostarcza 1 mg syntetycznego kwasu foliowego. Bardzo ważne jest suplementowanie kwasu foliowego, który wpływa na wiele funkcji w naszym organizmie. Jaki jest równoważnik folianów dla każdej osoby i jakimi właściwościami cechuje się kwas foliowy?
1. Jakie jest zapotrzebowanie na kwas foliowy?
Kwas foliowy powinny przyjmować nie tylko kobiety w ciąży, chociaż to właśnie z nimi jest kojarzony. Spożycie kwasu foliowego jest zależne, chociażby od płci. Równoważnik folianów przedstawia się następująco:
- kobiety – 400 µg równoważnika folianów;
- kobiety w ciąży – 600 µg równoważnika folianów;
- mężczyźni – 400 µg równoważnika folianów.
Kwas foliowy można wprowadzić do swojej diety nawet kilka miesięcy przed ciążą, dzięki temu przygotujemy nasz organizm dla płodu.
2. Właściwości kwasu foliowego i jego poytywny wpływ na odporność, samopoczucie i ciążę
Równoważnik folianów jest ważny i powinniśmy go znać, jednak jeszcze ważniejsza jest wiadomość, czym jest kwas foliowy.
Kwas foliowy musi być przyjmowany przez kobiety będące w ciąży, ponieważ gwarantuje im prawidłowy rozwój płodu. Pozytywnie wpływa na układ rozrodczy kobiety.
Oprócz tego dzięki suplementacji kwasu foliowego poprawi się nasza odporność, a nasze mięśnie i kości znacznie się wzmocnią.
Mózg zacznie lepiej pracować, a my poprawimy swoje samopoczucie. Kwas foliowy pomaga usprawnić układ pokarmowy oraz usprawnia pracę wątrobę.
Kwas foliowy jest także znany z tego, że zwalcza wolne rodniki i chroni od powstawania chorób nowotworowych.
Równoważnik folianów może zostać zachwiany przez spożywanie używek, takich jak alkohol, kofeina, a także poprzez zażywanie środków antykoncepcyjnych, a nawet zbyt wysoką temperaturę.
Kwas foliowy znacznie lepiej jest adaptowany przez organizm w obecności witamin z grupy B, takich jak B6, B12 oraz witaminy C.
3. Niedobór i nadmiar szkodliwe dla organizmu bez wględu na płeć
Równoważnik folianów nie powinien być ani przekroczony, ani nie powinno być go za mało.
Niedobór kwasu foliowego może powodować nieprawidłowy rozwój płodu, nieprawidłowości związane z układem nerwowym, anemię.
Oprócz tego można znacznie zmniejszyć ilość płytek krwi, jak i doprowadzić do zaburzeń jelitowych.
Niedobór kwasu foliowego może przyczynić się do udarów mózgu, demencji starcze, rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera.
Można także przedawkować kwas foliowy, jednak nie zdarza się to zbyt często. Podczas przedawkowania kwasu foliowego można zauważyć u siebie:
- nudności;
- zaburzenia skórne;
- niechęć do spożywania pokarmów.
4. Jakie są naturalne źródła kwasu foliowego?
Równoważnik folianów można zaspokoić odpowiednio dobraną suplementacją, ale najlepiej jest postawić na naturalne produkty. Kwas foliowy naturalnie występuje w:
- kapuście;
- soku pomarańczowym;
- serze;
- jajach;
- marchwi;
- wątróbce;
- fasoli;
- szpinaku;
- bobie.
Kwas foliowy nie lubi zmiany temperatury, zbyt małej i dużej ilości światła. Najlepiej jest przechowywać warzywa i owoce w miejscu, gdzie nie będą narażone na wyżej wymienione czynniki. Kwas foliowy warto przyjmować, bo jego właściwości są nieocenione.