Jelita je kochają. Dietetyk zdradza, dlaczego kiszonki to superfood

Fermentowaną żywność nasz organizm kocha. Wzbogaca mikrobiom jelitowy, wypiera z niego patogeny, a nawet wytwarza metabolity, które wspierają serce czy mózg. Nie każdy jednak sobie zdaje sprawę, że poza kiszoną kapustą i ogórkami jest jeszcze szereg innych probiotycznych produktów spożywczych.

Kimchi to jedno z najzdrowszych superfoodKimchi to jedno z najzdrowszych superfood
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Fermentowana żywność, czyli jaka?

Lauren Manaker, dietetyczka i autorka książek, zdradza, dlaczego warto jeść fermentowaną żywność. To grupa produktów powstających za sprawą fermentacji, która rozkłada zawarty w żywności cukier.

Za przykład podaje oliwki, które po zerwaniu wprost z drzewka nie nadają się do spożycia ze względu na zawartą w nich oleuropeinę. To rodzaj związku fenolowego obecnego w skórce, liściach, nasionach i oczywiście miąższu owoców zielonej oliwki. Ma szereg cennych dla zdrowia właściwości, ale jej gorzki smak powoduje, że świeże oliwki są niejadalne. Fermentacja mlekowa z kolei sprawia, że małe, zielone owoce, nabierają tak pożądanego przez nas smaku.

Inne produkty fermentowane, to kochane przez Polaków ogórki, kapusta czy buraki. W rzeczywistości jednak kisić można niemal każde warzywo, które zawiera węglowodany. Coraz popularniejsze staje się kiszenie kalafiora, rzodkiewek, a nawet cukinii.

Właściwości Kimchi

Kimchi powstaje na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem pikantnej papryki i innych warzyw
Kimchi powstaje na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem pikantnej papryki i innych warzyw © Pixabay

Żywność fermentowana to również:

  • kefir,
  • kimchi – rodzaj koreańskiej kiszonki na bazie kapusty pekińskiej,
  • kombucha – lekko kwaskowaty napój na bazie herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzyb herbaciany,
  • natto – sfermentowane ziarna soi,
  • miso – gęsta, pochodząca z Japonii pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu oraz drożdży,
  • tempeh – wywodzący się z kuchni indonezyjskiej produkt na bazie gotowanych, fermentowanych ziaren soi.

Jedz nawet codziennie, jelita ją kochają

Do tej grupy można zaliczyć także chleb na zakwasie, który wyjątkowo w Polsce lubimy. Jedno z badań na łamach "Nutrients" wskazuje, że choć właściwości prozdrowotne takiego pieczywa mogą być niższe niż w przypadku innych kiszonek z uwagi na proces obróbki cieplnej, to wciąż warto go spożywać.

Badacze przypominają, że fermentacja w zakwasie obniża w chlebie zawartość tzw. FODMAP – fruktanów czy niestrawnych oligosacharydów, przez co takie pieczywo może być lepiej strawne np. przez pacjentów z IBS.

Badania in vitro na zakwasie chlebowym ujawniają również, że dzięki obecnym mikroorganizmom może on wykazywać działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnadciśnieniowe i obniżające poziom cholesterolu.

Z kolei badania nad kimchi ujawniły, że spożywanie tego produktu przez okres ośmiu tygodni może doprowadzić do zmian w ekspresji genów związanych ze szlakami metabolicznymi i odpornością. Co więcej, zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i badaniach in vitro kimchi wykazywało właściwości przeciwnowotworowe, m.in. zwalczając komórki nowotworowe w raku żołądka.

Szereg badań prowadzono też na pozostałych produktach, a wniosek nasuwa się jeden: warto je włączyć do diety na dobre.

Lauren Manaker zwraca uwagę, że niektóre z analiz naukowych dowodzą, że te superfood są w stanie:

  • wpływać na zmniejszenie masy ciała,
  • wspierać układ immunologiczny,
  • poprawiać stan mikrobioty jelitowej,
  • zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2,
  • wpływać pozytywnie na nastrój.

Z uwagi na działanie antydepresyjne o kiszonkach mówi się, że są elementem tzw. diety psychobiotycznej związanej z osią jelitową-mózgową.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka