Ryba na jarzynce
Zdrowa, średnio tłusta ryba w towarzystwie pełnych witamin warzyw i ziół. Pstrąg to bogactwo białka, kwasów omega 3, selenu, fosforu, witaminy A i D3, która umożliwia wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatek ziół i białego wina w tej potrawie wspomaga trawienie. Kalarepka zapobiega hipercholesterolemi, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom dróg żółciowych.
Składniki (4 porcje)
- 4 sprawione pstrągi,
- sól, pieprz, pieprz Cayenne,
- sok z 1 cytryny,
- po pęczku natki pietruszki, trybuli i koperku,
- trochę mąki, curry,
- 10 dag margaryny,
- 100 ml białego wina,
- 1 cebula,
- 100 ml serwatki,
- 15 dag kalarepki,
- 20 dag marchewki.
Sposób przygotowania
Ryby natrzeć solą i pieprzem (także wewnątrz). Mocno skropić sokiem z cytryny. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Wypełnić nią ryby w środku. Obtoczyć w mące. Rozgrzać 8 dag margaryny, podsmażyć ryby. Podlać winem i zapiekać całość w brytfance przez 15 minut w 170ºC. Cebulę posiekać, podsmażyć na reszcie margaryny z pokrojoną kalarepką i marchewką. Wlać serwatkę i dusić przez 5 minut, przyprawić solą, pieprzem, curry i pieprzem Cayenne.
Komentarz
Danie jest bogate w wapń, więc polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek: chorym na osteoporozę, dzieciom i młodzieży, kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz rekonwalescentom po złamaniach kości.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 385 kcal |
Białka | 32,6 g |
Tłuszcze | 24,0 g |
Cholesterol | 84,7 mg |
Węglowodany | 14,0 g |
Błonnik | 4,6 g |
Witamina C | 68,0 mg |
Witamina A | 1295,4 µg |