Trwa ładowanie...

Ryba na jarzynce

Zdrowa, średnio tłusta ryba w towarzystwie pełnych witamin warzyw i ziół. Pstrąg to bogactwo białka, kwasów omega 3, selenu, fosforu, witaminy A i D3, która umożliwia wchłanianie wapnia z pożywienia. Dodatek ziół i białego wina w tej potrawie wspomaga trawienie. Kalarepka zapobiega hipercholesterolemi, nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom dróg żółciowych.

Składniki (4 porcje)

  • 4 sprawione pstrągi,

  • sól, pieprz, pieprz Cayenne,
  • sok z 1 cytryny,

  • po pęczku natki pietruszki, trybuli i koperku,

  • trochę mąki, curry,

  • 10 dag margaryny,

  • 100 ml białego wina,

  • 1 cebula,

  • 100 ml serwatki,

  • 15 dag kalarepki,

  • 20 dag marchewki.



Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania


Ryby natrzeć solą i pieprzem (także wewnątrz). Mocno skropić sokiem z cytryny. Zieleninę opłukać, drobno posiekać. Wypełnić nią ryby w środku. Obtoczyć w mące. 
Rozgrzać 8 dag margaryny, podsmażyć ryby. Podlać winem i zapiekać całość w brytfance przez 15 minut w 170ºC. Cebulę posiekać, podsmażyć na reszcie margaryny z pokrojoną kalarepką i marchewką. Wlać serwatkę i dusić przez 5 minut, przyprawić solą, pieprzem, curry i pieprzem Cayenne.



Komentarz

Danie jest bogate w wapń, więc polecane osobom o zwiększonym zapotrzebowaniu na ten pierwiastek: chorym na osteoporozę, dzieciom i młodzieży, kobietom w okresie ciąży i laktacji oraz rekonwalescentom po złamaniach kości.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie385 kcal
Białka32,6 g
Tłuszcze24,0 g
Cholesterol84,7 mg
Węglowodany14,0 g
Błonnik4,6 g
Witamina C68,0 mg
Witamina A1295,4 µg
Dr n. med. Aneta Kościołek
Ryba na jarzynce
Ryba na jarzynce
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.