Trwa ładowanie...

Ryba w miodowej glazurze

Avatar placeholder
15.03.2017 19:08
Ryba w miodowej glazurze
Ryba w miodowej glazurze

Ryba w miodzie to stosunkowo mało popularne w Polsce danie, ale warto dać mu szansę. Mięso ryby jest bardzo delikatne, a nietuzinkowe połączenie ryby z miodem na długo pozostaje w pamięci.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • sok z 2 limonek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 4 filety ulubionej ryby,
  • 1 papryka,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 400 g czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki świeżej kolendry,
  • 6 filiżanek szpinaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, słodką paprykę, sól, kminek, pieprz i podsmażaj przez około 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej 2 pozostałe łyżki oliwy i dodaj sok z limonki, miód, chili, sól i pieprz. Do tej mieszaniny dodaj filety z ryby i obsmażaj je w przyprawach z każdej strony przez nie dłużej niż 5 minut. Do patelni z cebulą dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Po około minucie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Wtedy dorzuć jeszcze czerwoną fasolę i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i wrzuć jeszcze kolendrę i szpinak, po czym wymieszaj. Nałóż na talerz. Drugą patelnię też zdejmij z ognia i nałóż rybę w miodowej zalewie na talerz. Skrop cytryną.

Komentarz:

Połączenie w jednej potrawie mięsa ryby i miodu daje bardzo oryginalny smak, ale także jest niezwykle zdrowe i wzmacniające nasz organizm. Danie nadaje się idealnie na eleganckie wieczorne kolacje.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie204,89 kcal
Białka12,26 g
Węglowodany15,82 g
Tłuszcze10,04 g
Błonnik5,7 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze