Ryba w miodowej glazurze
Ryba w miodzie to stosunkowo mało popularne w Polsce danie, ale warto dać mu szansę. Mięso ryby jest bardzo delikatne, a nietuzinkowe połączenie ryby z miodem na długo pozostaje w pamięci.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kminku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- sok z 2 limonek,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka chili,
- 4 filety ulubionej ryby,
- 1 papryka,
- 300 g kukurydzy z puszki,
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
- 400 g czerwonej fasoli,
- 3 łyżki świeżej kolendry,
- 6 filiżanek szpinaku.
Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek, słodką paprykę, sól, kminek, pieprz i podsmażaj przez około 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej 2 pozostałe łyżki oliwy i dodaj sok z limonki, miód, chili, sól i pieprz. Do tej mieszaniny dodaj filety z ryby i obsmażaj je w przyprawach z każdej strony przez nie dłużej niż 5 minut. Do patelni z cebulą dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Po około minucie dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Wtedy dorzuć jeszcze czerwoną fasolę i duś na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia i wrzuć jeszcze kolendrę i szpinak, po czym wymieszaj. Nałóż na talerz. Drugą patelnię też zdejmij z ognia i nałóż rybę w miodowej zalewie na talerz. Skrop cytryną.
Komentarz:
Połączenie w jednej potrawie mięsa ryby i miodu daje bardzo oryginalny smak, ale także jest niezwykle zdrowe i wzmacniające nasz organizm. Danie nadaje się idealnie na eleganckie wieczorne kolacje.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 204,89 kcal |
Białka | 12,26 g |
Węglowodany | 15,82 g |
Tłuszcze | 10,04 g |
Błonnik | 5,7 g |