Ryba w przyprawach
Bez wątpienia przedstawione tutaj danie rybne jest bardzo ciekawą propozycją na obiad lub kolację. I nie jest to kwestia tylko oryginalnego smaku.
Składniki:
- 2 łyżki kurkumy w proszku,
- 2 łyżki chili w proszku,
- 2 duże czerwone cebule,
- 2 duże pomidory,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 4 duże filety z tilapii,
- 2 łyżki imbiru w proszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 puszki mleka kokosowego.
Przygotowanie: W małej miseczce połącz łyżkę kurkumy, łyżkę chili, trochę soli, imbir, czosnek, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oleju. Filety z ryby umyj i nasmaruj przygotowaną marynatą i odstaw na minimum pół godziny w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć filety. Dodaj do smażącej się ryby cebulę pokrojoną w krążki i smaż do momentu, aż warzywo zmięknie, a filety będą brązowe. Pokrój pomidory w kostkę i dorzuć na patelnię. Dodaj pozostałe przyprawy – chili, kurkumę i jeszcze trochę soli. Dobrze wymieszaj, starając się nie naruszyć filetów z ryby. Na koniec przełóż wszystko do rondla i wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Dodaj sok z drugiej połówki cytryny i mieszaj delikatnie. Możesz śmietaną lub mąką zaciągnąć sos. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 296,65 kcal |
Białka | 8,77 g |
Węglowodany | 16,74 g |
Tłuszcze | 22,55 g |
Błonnik | 3,09 g |
Komentarz: Składniki, które tworzą potrawę, są bardzo pożywne. Ryba dostarcza białka i cennych substancji odżywczych, pomidory potasu, czosnek znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych, a mleko kokosowe jest idealnym zastępcą mleka krowiego - zarówno jeśli chodzi po prostu o urozmaicenie posiłków, jak i nietolerancję laktozy. Ponadto, mamy może zainteresować fakt, że mleko kokosowe włączą się do diety dziecka już od 6 miesiąca życia.