Trwa ładowanie...

Ryby najbardziej skażone rtęcią (WIDEO)

Zobacz film: "Ryby, których należy unikać. Kumulują rtęć w swoim mięsie"

Choć ryby zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin, których nasz organizm potrzebuje, nie wszystkie są tak samo zdrowe. Wbrew powszechnym przekonaniom - lepiej nie jeść ich wcale.

Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego gatunku ryby, warto dowiedzieć się, czym się różnią i jakie składniki mogą nam dostarczyć.

Przede wszystkim ryby są źródłem potasu i fosforu, a także witamin A, D oraz witamin z grupy B. Zawierają również kwasy omega-3.

Niektóre ryby są sprowadzane ze sztucznych, zanieczyszczonych hodowli. W takich akwenach często karmi się je antybiotykami i hormonami, które mogą przedostać się do naszego organizmu, gdy je spożywamy. W sztucznych hodowlach używa się także środków bakteriobójczych.

Ryby hodowane w sztucznych akwenach gromadzą w swoim mięsie toksyny, które mogą być dla nas szkodliwe.

Spożywane regularnie mogą powodować:

Najgorzej na organizm człowieka wpływają ryby, które kumulują znaczne ilości rtęci. Obejrzyj WIDEO i dowiedz się, jakich gatunków ryb unikać

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.