Ryby najbardziej skażone rtęcią (WIDEO)
Choć ryby zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin, których nasz organizm potrzebuje, nie wszystkie są tak samo zdrowe. Wbrew powszechnym przekonaniom - lepiej nie jeść ich wcale.
Zanim zdecydujemy się na zakup konkretnego gatunku ryby, warto dowiedzieć się, czym się różnią i jakie składniki mogą nam dostarczyć.
Przede wszystkim ryby są źródłem potasu i fosforu, a także witamin A, D oraz witamin z grupy B. Zawierają również kwasy omega-3.
Niektóre ryby są sprowadzane ze sztucznych, zanieczyszczonych hodowli. W takich akwenach często karmi się je antybiotykami i hormonami, które mogą przedostać się do naszego organizmu, gdy je spożywamy. W sztucznych hodowlach używa się także środków bakteriobójczych.
Ryby hodowane w sztucznych akwenach gromadzą w swoim mięsie toksyny, które mogą być dla nas szkodliwe.
Spożywane regularnie mogą powodować:
- alergie,
- nudności i wymioty,
- zatrucia pokarmowe,
- bóle głowy,
- problemy z oddychaniem.
Najgorzej na organizm człowieka wpływają ryby, które kumulują znaczne ilości rtęci. Obejrzyj WIDEO i dowiedz się, jakich gatunków ryb unikać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl