Ryż preparowany - co to jest, zastosowanie, kalorie, przepis na szyszki z ryżu preparowanego
Ryż preparowany występuje w formie samodzielnego produktu żywnościowego, ale może stanowić również składnik potraw wytwanych, koktajli oraz deserów. W jego składzie znajdziemy między innymi węglowodany, białko, niacynę, ryboflawinę, a także fosfor. Co warto o nim wiedzieć? Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego oraz masy kajmakowej?
1. Co to jest ryż preparowany?
Ryż preparowany, określany mianem ryżu dmuchanego, jest produktem otrzymywanym w wyniku gwałtownego nadęcia ziarenek białego ryżu (biały ryż poddany zostaje działaniu pary wodnej w środowisku cechującym się bardzo wysoką temperaturą).
Ryż preparowany stanowi cenne źródło energii, ale jest produktem lekkostrawnym. Oznacza to, że można podawać go:
- małym dzieciom,
- osobom borykającym się z problemami przewodu pokarmowego np. biegunkami, chorobami jelit,
- pacjentom w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.
W składzie tego produktu żywnościowego znajdziemy wiele cennych składników, m. in. witaminy z grupy B, witaminę E czy potas.
ZOBACZ TAKŻE:
2. Zastosowanie ryżu preparowanego w kuchni
Ryż preparowany, zwany również ryżem dmuchanym, stanowi składnik wielu potraw oraz deserów. Wykorzystywany jest do produkcji:
- wafli ryżowych,
- płatków śniadaniowych dla dzieci,
- batoników,
Ponadto, ryż dmuchany można dodawać do własnoręcznie robionych lodów, jogurtów, deserów mlecznych, bloków czekoladowych, ciasteczek czy słodkich szyszek o smaku krówkowym.
3. Ile kalorii ma ryż preparowany?
Ryż preparowany w 100 gramach posiada wartość energetyczną 402 kcal. W takiej porcji znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, w tym:
- 6 mg wapnia,
- 25 mg magnezu,
- 31,7 mg żelaza,
- 0,1 mg pirydoksyny,
- 0,21 mg tiaminy,
- 0,01 ryboflawiny,
- 4,1 mg niacyny,
- 3 mg sodu,
- 113 mg potasu,
- 98 mg fosforu.
100 gramów dmuchanego ryżu dostarcza do organizmu około:
- 90 g węglowodanów,
- 1,6 g tłuszczu,
- 6,3 g białka,
- 0.38 g nienasyconych kwasów tłuszczowych.
4. Przepis na szyszki z ryżu preparowanego
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego. Okazuje się, że zadanie to bynajmniej nie jest skomplikowane, a przepis na szyszki do jedzenia jest niezwykle prosty. Do przygotowania słodkiej przekąski, potrzebne są takie składniki jak:
- masa kajmakowa, tzw. masa krówkowa (400 gramów)
- ryż preparowany (100 gramów)
- masło (80 gramów).
Przy użyciu niewielkiej mocy palnika roztop 80 gramów masła w dużym garnku. W drugim kroku połącz rozpuszczone masło z masą kajmakową. Podgrzewaj całość na niewielkim ogniu, regularnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłącz palnik.
Do roztopionej masy krówkowej z masłem dodaj 100 gramów ryżu preparowanego. Całość dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby masa oblepiła ryż.
Naczynie odstaw do przestudzenia na kilka minut.
Do uformowania szyszek użyj dłoni lub łyżek stołowych. Gotowe i całkowicie ostudzone kule odstaw na pięć godzin do lodówki.
Szyszki z ryżu dmuchanego i masy maślano-krówkowej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy dostępnych nie tylko w supermarketach, ale również w sklepikach osiedlowych. Smak szyszek z ryżu preparowanego wielu osobom przypomina przerwy między zajęciami lekcyjnymi, jak i czasy beztroskiego dzieciństwa.