Trwa ładowanie...

Ryż preparowany - co to jest, zastosowanie, kalorie, przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Ryż preparowany występuje w formie samodzielnego produktu żywnościowego, ale może stanowić również składnik potraw wytwanych, koktajli oraz deserów. W jego składzie znajdziemy między innymi węglowodany, białko, niacynę, ryboflawinę, a także fosfor. Co warto o nim wiedzieć? Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego oraz masy kajmakowej?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Co to jest ryż preparowany?

Ryż preparowany, określany mianem ryżu dmuchanego, jest produktem otrzymywanym w wyniku gwałtownego nadęcia ziarenek białego ryżu (biały ryż poddany zostaje działaniu pary wodnej w środowisku cechującym się bardzo wysoką temperaturą).

Ryż preparowany stanowi cenne źródło energii, ale jest produktem lekkostrawnym. Oznacza to, że można podawać go:

W składzie tego produktu żywnościowego znajdziemy wiele cennych składników, m. in. witaminy z grupy B, witaminę E czy potas.

ZOBACZ TAKŻE:

2. Zastosowanie ryżu preparowanego w kuchni

Ryż preparowany, zwany również ryżem dmuchanym, stanowi składnik wielu potraw oraz deserów. Wykorzystywany jest do produkcji:

Ponadto, ryż dmuchany można dodawać do własnoręcznie robionych lodów, jogurtów, deserów mlecznych, bloków czekoladowych, ciasteczek czy słodkich szyszek o smaku krówkowym.

3. Ile kalorii ma ryż preparowany?

Ryż preparowany w 100 gramach posiada wartość energetyczną 402 kcal. W takiej porcji znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, w tym:

100 gramów dmuchanego ryżu dostarcza do organizmu około:

  • 90 g węglowodanów,
  • 1,6 g tłuszczu,
  • 6,3 g białka,
  • 0.38 g nienasyconych kwasów tłuszczowych.

4. Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego. Okazuje się, że zadanie to bynajmniej nie jest skomplikowane, a przepis na szyszki do jedzenia jest niezwykle prosty. Do przygotowania słodkiej przekąski, potrzebne są takie składniki jak:

  • masa kajmakowa, tzw. masa krówkowa (400 gramów)
  • ryż preparowany (100 gramów)
  • masło (80 gramów).

Przy użyciu niewielkiej mocy palnika roztop 80 gramów masła w dużym garnku. W drugim kroku połącz rozpuszczone masło z masą kajmakową. Podgrzewaj całość na niewielkim ogniu, regularnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłącz palnik.

Do roztopionej masy krówkowej z masłem dodaj 100 gramów ryżu preparowanego. Całość dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby masa oblepiła ryż.

Naczynie odstaw do przestudzenia na kilka minut.

Do uformowania szyszek użyj dłoni lub łyżek stołowych. Gotowe i całkowicie ostudzone kule odstaw na pięć godzin do lodówki.

Szyszki z ryżu dmuchanego i masy maślano-krówkowej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodyczy dostępnych nie tylko w supermarketach, ale również w sklepikach osiedlowych. Smak szyszek z ryżu preparowanego wielu osobom przypomina przerwy między zajęciami lekcyjnymi, jak i czasy beztroskiego dzieciństwa.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.