Najzdrowszy tłuszcz do smażenia. Wpływa korzystnie na pracę jelit

Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, ale wiele osób nie wyobraża sobie całkowitej rezygnacji z tej opcji.

Co jakiś czas jesteśmy bombardowani informacjami na temat tego, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia.

Do smażenia w wysokiej temperaturze nadaje się tłuszcz, który zawiera głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, jest rafinowany i ma wysoką temperaturę dymienia.

Masło klarowane spełnia wszystkie te kryteria. Obejrzyj galerię i przekonaj się dlaczego warto go używać w kuchni.

Zobacz też: Zobacz, co się dzieje z twoją skórą, gdy codziennie pijesz wino

masło klarowanemasło klarowane
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 4Jak powstaje masło klarowane?

Obraz
© Getty Images

Masło klarowane to praktycznie czysty tłuszcz. Klarowanie (czyli podgrzewanie) oczyszcza je z białek i odparowuje nadmiar wody.

Po oczyszczeniu otrzymujemy produkt, który zawiera ok. 60 proc. tłuszczów nasyconych i 37 proc. jednonienasyconych.

/ 4Ważny wskaźnik – temperatura dymienia

Obraz
© Getty Images

Temperatura dymienia tłuszczu określa moment, w którym tłuszcz zaczyna się rozpadać na szkodliwe związki i traci swoje właściwości.

Przekroczenie tego punktu powoduje wydzielanie się gryzącego dymu i zmianę smaku potrawy.

Najlepiej smażyć na olejach rafinowanych. Do takich należy właśnie masło klarowane. Ma ono najwyższą temperaturę dymienia – 252 st. C. Najniższą temperaturę dymienia ma olej rzepakowy nierafinowany – 110 st. C.

/ 4Długie przechowywanie

Obraz
© Getty Images

Zaletą tego tłuszczu jest długa przydatność do spożycia.

Zamknięte w słoiku masło możemy przechowywać w temperaturze pokojowej przez 9 miesięcy, a w lodówce nawet ponad rok.

Masło klarowane jest praktycznie pozbawione dodatków nietłuszczowych dlatego długo zachowuje świeżość.

Zobacz też: Leśna aspiryna. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo

/ 4Właściwości zdrowotne

Obraz
© Getty Images

Masło jest bezpieczne dla alergików i osób z nietolerancją mleka krowiego.

Ze względu na zawartość krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych nie zwiększa ryzyka chorób serca. Ponadto przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.

W maśle klarowanym znajdziemy też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Jedna łyżka masła pokrywa w 9 proc. zapotrzebowanie organizmu na witaminę A.

Zawartość kwasu masłowego wpływa korzystnie na pracę jelit, ma też działanie przeciwzapalne.

Następnym razem podczas smażenia sięgnij po masło klarowane i zobacz jak korzystnie wpłynie na twoje zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka