Ryż z jabłkami – ryż a zdrowie, jabłka a zdrowie, przepisy

Ryż z jabłkami to bardzo popularne i smaczne danie, które może być daniem głównym. Ryż zawiera cenne minerały i witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. Jabłka są źródłem witaminy C i innych składników. Jaki wpływ ma ryż z jabłkami na nasze zdrowie?

Ryż z jabłkami to bardzo prosty przepis na danieRyż z jabłkami to bardzo prosty przepis na danie
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Ryż z jabłkami – ryż a zdrowie

Ryż z jabłkami to możliwość wprowadzenia do diety wartościowego ryżu. Na świecie jest wiele gatunków ryżu, które różnią się kształtem ziarna, jego smakiem i wartościami odżywczymi. W czasie gotowania ryż wchłania wodę i pęcznieje. Im ziarno ryżu jest mniejsze, tym staje się bardziej pękate, a co za tym idzie ryż takiego gatunku jest bardziej klejący.

Ryż zawiera węglowodany, które są podstawowym źródłem energii organizmu. Co więcej, ryż zawiera magnez, potas, cynk i żelazo. Składniki te wpływają korzystnie na układ nerwowy, poprawiają koncentrację, odporność organizmu, a także regulują ciśnienie krwi.

Ryż to także bogate źródło witaminy B, witaminy E i błonnika, które chronią przed wolnymi rodnikami i poprawiają trawienie. Co więcej, ryż zawiera cenne białko w postaci aminokwasów egzogennych, których organizm nie produkuje.

Dlaczego warto jeść jabłka

Do ryżu z jabłkami możemy wybrać każdy gatunek ryżu. Nie mniej, bardziej wartościowy gatunek ryżu to ryż brązowy i ryż barboiled. Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie ryżu z jabłkami bez ryżu białego, to lepiej zdecydować się na ryż długoziarnisty. Zawiera on więcej błonnika i jest wolniej trawiony.

Ryż z jabłkami – jabłka a zdrowie

Ryż z jabłkami to także jabłka, które mają dla naszego organizmu drogocenny wpływ. Jabłka, dzięki zawartości specyficznych frakcji błonnika - pektyn, mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego poprzez wiązanie substancji szkodliwych w świetle jelita. Dodatkowo obecność przeciwutleniaczy również pomaga uchronić się przed nowotworami. Jabłka mogą wspierać organizm przez działanie antyoksydacyjne witamin, minerałów i barwników w nich zawartych, poprawiają trawienie, a także pomagają przy biegunkach i zapobiegają powstawania zaparć. Jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu więc chronią przed zawałem serca i zapobiegają miażdżycy.

Właściwości jabłek nie zależą od odmiany, czy wielkości. Rożnice między gatunkami jabłek nie są na tyle istotne, żeby wpływały na ich wybór, więc do ryżu z jabłkami możemy wykorzystać ulubioną odmianę.

W składzie jabłka znajdziemy błonnik, węglowodany, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E, witaminę K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i błonnik.

Ryż z jabłkami – przepisy

Ryż z jabłkami to bardzo prosty przepis na danie. Ryż wystarczy ugotować do odpowiedniej miękkości. Jabłka należy obrać i poddusić. Do duszonych jabłek możemy dodać trochę cynamonu.

Do ryżu z jabłkami, w którym to jabłka należy poddusić, warto wybierać odmiany jabłek, które szybko kruszeją. Mowa tutaj o antonówce i renecie. Należy jednak pamiętać, że są to jabłka kwaśne. Można zatem na wierzch dodać słodkiej śmietanki.

Ryż z jabłkami można także przygotować w piekarniku. Wystarczy do żaroodpornego naczynia dodać ryż, zalać wodą, przykryć folią aluminiową i piec w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Po 30 minutach wyjąc z piekarnika, a na wierzchu poukładać starte lub pokrojone jabłka. Następnie piec przez kolejne 20 minut, ale już bez przykrycia.

Ryż z jabłkami to nie tylko smaczne, ale także pożywne danie pełne składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka