Dieta jabłkowa - rodzaje, zasady, efekty, przeciwwskazania i skutki uboczne
Dieta jabłkowa to dieta odchudzająca i oczyszczająca. Jej zasady opierają się w głównej mierze na spożywaniu jabłek i piciu dużej ilości wody. Dieta jabłkowa trwa od trzech do maksymalnie pięciu dni i nie każdy powinien decydować się na ten sposób walki z nadprogramowymi kilogramami. Co warto wiedzieć o diecie jabłkowej?
W tym artykule:
Co to jest dieta jabłkowa?
Dieta jabłkowa to jedna z najpopularniejszych diet oczyszczających i odchudzających. Zazwyczaj trwa od trzech do maksymalnie pięciu dni i opiera się przede wszystkim na jedzeniu jabłek - samodzielnie lub dodając je do każdego posiłku.
Zwolennicy diety podkreślają, że jabłka mają wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim w ich składzie znajdują się przeciwutleniacze, które pozytywnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych, zapobiegają miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
Dodatkowo, jabłka wykazują działanie przeciwwirusowe i antynowotworowe. Dwa średniej wielkości owoce dostarczają organizmowi aż jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a także potas, magnez, cynk czy żelazo.
Jedz to, co kochasz i chudnij
Nie bez znaczenia jest również duża ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit i poprawia przyswajalność składników odżywczych z pożywienia. U większości osób dieta jabłkowa pomimo krótkiego okresu trwania przynosi zamierzone efekty - pozwala na zrzucenie kilku kilogramów i przyspieszenie metabolizmu.
Rodzaje diety jabłkowej
- jednodniowa dieta jabłkowa,
- trzydniowa dieta jabłkowa,
- pięciodniowa dieta jabłkowa,
- sokowa dieta jabłkowa.
Zasady diety jabłkowej
Jednodniowa dieta jabłkowa bywa określana mianem jabłkowej kuracji oczyszczającej. Trwa wyłącznie jeden dzień i polega na spożywaniu wyłącznie jabłek i piciu dużej ilości wody.
Sokowa dieta jabłkowa opiera się natomiast na piciu koktajli i soków, które składają się w głównej mierze z jabłek. Dozwolone jest dodawania niewielkich porcji innych owoców i warzyw, a także zdrowych tłuszczów, by poprawić przyswajalność witamin.
Największym uznaniem cieszy się natomiast trzydniowa i pięciodniowa dieta jabłkowa. Pierwsza z nich to jedna z najbardziej restrykcyjnych sposobów odchudzania.
Polega wyłącznie na jedzeniu jabłek i piciu wody. Zabronione jest przedłużanie jej trwania, ze względu na to, że jabłka nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych.
Celem trzydniowej diety jabłkowej jest oczyszczenie organizmu i przyspieszenie metabolizmu. Najważniejsze, by dobowa ilość jabłek nie przekroczyła dwóch kilogramów. W czasie detoksu dozwolone jest również picie ziołowych herbat, a owoce można spożywać w dowolnej postaci - na surowo, w formie soku lub musu.
Pięciodniowa dieta jabłkowa to mniej rygorystyczny sposób na zmniejszenie wagi i poprawę wyglądu. Polega na spożywaniu jabłek w połączeniu z innymi produktami, takimi jak:
- pieczywo razowe,
- ciemny makaron,
- ryż brązowy,
- kasza gryczana i jęczmienna,
- otręby pszenne i owsiane,
- płatki owsiane,
- chude mięso,
- jaja,
- mleko,
- chude sery twarogowe,
- jogurt naturalny,
- ryby,
- warzywa, np. pomidory, papryka, ogórki, sałata, szpinak, brokuł itd.
Efekty diety jabłkowej
Dieta jabłkowa oczyszcza organizm, pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i odporność organizmu, a także zmniejsza masę ciała.
Jej zalety są skutkiem niskiej kaloryczności jabłek, które w 100 gramach zawierają od 36 do 57 kcal w zależności od gatunku. W ciągu dobry nie można spożyć więcej niż 2 kilogramów jabłek, co sprawia ilość kalorii jest niższa niż dzienne zapotrzebowanie organizmu. Efektem czego jest pożądany spadek masy ciała.
Przeciwwskazania i skutki uboczne diety jabłkowej
Na dietę jabłkową nie powinny decydować się osoby z chorobami i dolegliwościami, takimi jak:
- zgaga,
- choroba wrzodowa,
- ból w nadbrzuszu,
- uczucie pełności po posiłku,
- wczesne uczucie sytości,
- zespół jelita drażliwego,
- wzdęcia,
- choroby układu pokarmowego,
- ciąża,
- karmienie piersią,
- niedowaga,
- cukrzyca,
- choroby serca i układu krążenia,
- wiek poniżej 18. roku życia,
- wiek powyżej 50. roku życia.
Dieta jabłkowa nie może być stosowana na dłuższą metę, ze względu na niewłaściwe zbilansowanie posiłków. Dodatkowo jabłka zawierają dość dużą ilość cukru, który powoduje nagły wzrost stężenia insuliny i glukozy w organizmie.
Ponadto, potrawa składająca się w głównej mierze z jabłek sprawia, że szybko stajemy się głodni i tracimy kontrolę nad apetytem. Wspomniane wcześniej wahania glukozy mogą powodować nagłe zmiany poziomu energii i nastroju, bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie i nadmierne uczucie głodu.
Wiele osób cierpi również na wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, a nawet bóle mięśni. W przypadku wystąpienia nadmiernych skutków ubocznych należy niezwłocznie przerwać stosowaną dietę i spożyć odpowiednio zbilansowany, ale lekkostrawny posiłek.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.