Rzeżucha - najtańszy supelment diety
Korzystając z faktu, że – jak co roku w okresie wielkanocnym - rzeżucha ma właśnie swoje pięć minut, spróbujemy przekonać was, że warto dodawać ją do potraw przez cały rok. Powinny to robić zwłaszcza osoby palące papierosy.
1. Właściwości rzeżuchy
Rzeżucha to jeden z najtańszych, a zarazem najskuteczniejszych "suplementów" diety. Zawiera unikalne substancje, których nie znajdziemy w większości warzyw, owoców ani ziół.
Leczniczą siłę rzeżuchy, nazywanej w medycynie ludowej pieprzycą, już setki lat temu odkryli zielarze. Kiełki i młode rośliny stosowano jako lekarstwo na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry oraz wykorzystywano jej właściwości dezynfekujące jamę ustną, a także pobudzające trawienie i apetyt. Ale to tylko niektóre właściwości niepozornych roślinek.
Największa siła rzeżuchy tkwi w jej działaniu antynowotworowym. Na szczególną uwagę zasługują izotiocyjaniany – są to substancje odpowiadające za wyrazisty, "szczypiący" smak, a jednocześnie zapobiegające nowotworom płuc. Dlatego w menu palaczy łyżka kiełków rzeżuchy powinna znajdować się codziennie.
W zielonych roślinkach kryje się także mnóstwo witaminy C, która chroni DNA naszych komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także bardzo dużo witaminy K – już garść kiełków pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Witamina ta chroni organizm przed osteoporozą, ponieważ nie pozwala na wypłukiwanie z kości minerałów, m.in. wapnia. Co ciekawe, gotowanie zwiększa ilość witaminy K w roślinie, co oznacza, że niekoniecznie musimy jeść ją na surowo.
Swój charakterystyczny zielony kolor rzeżucha zawdzięcza dwóm naturalnym barwnikom: luteinie i zeaksantynie. Są to substancje, dzięki którym widzimy kolory. Ponadto rzeżucha chroni siatkówkę oka przed promieniowaniem UV.
Wpływa też korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci za sprawą zawartości witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu i jodu. Łagodzi zmiany trądzikowe, wygładza cerę, usprawnia procesy przemiany materii.
Ale uwaga – nie każdy może spożywać pieprzycę bez ograniczeń. Ze względu na jej silne działanie moczopędne, nie powinni po nią sięgać ludzie chorujący na nerki. Powinny też uważać osoby ze skłonnością do tycia, ponieważ rzeżucha wzmaga apetyt.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.