Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia
1 z 8Niewielka roślina, ogromna moc
Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej bomby, o czym mieszkańcy Dalekiego Wschodu wiedzieli już ponad pięć tysięcy lat temu, stosując je jako lekarstwo na najróżniejsze dolegliwości.
Ani nasiona, ani "dorosłe" formy roślin nie są w stanie dorównać ich prozdrowotnym właściwościom. Kiełki stanowią koncentrat wszystkiego, co najlepsze. Rozwijając się, „wyciągają” z ziarna szereg dobroczynnych związków, które nasz organizm może w pełni wykorzystać.
Kiełki są produktem kompletnym. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu.
Szczególnie warto po nie sięgnąć na wiosnę, kiedy nasz organizm domaga się uzupełnienia zimowych niedoborów.
W kiełkach znajdziemy łatwo przyswajalne składniki odżywcze: witaminy, minerały, aminokwasy.
Kiełki jakich roślin są najzdrowsze?
Przeczytaj również: Zdrowszy niż czarny i brązowy. Ten ryż chroni przed nowotworami