Sabich - historia, przepis na fast food z Izreala

Sabich to kanapka z chlebka pita z jajkiem, bakłażanem i sosem tahini. Jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Izrealu, zajmuje wysokie miejsce w rankingu najsmaczniejszych kanapek świata, przygotowuje się ją też w domach religijnych Żydów przed rozpoczęciem cotygodniowego szabatu. Co warto wiedzieć o sabich i jak przygotować kanapkę z Izreala?

Sabich to kanapka popularna w Izrealu.Sabich to kanapka popularna w Izrealu.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest sabich?

Sabich (sabih) to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni izraelskiej. Jest to kanapka z jajkiem ugotowanym na twardo, grillowanym bakłażanem, hummusem, pastą zhug oraz sosem tahini.

Podstawą sabich jest lekki i chrupiący chlebek pita, wypełniony dodatkami. Danie należy do kuchni ulicznej, ale jednocześnie ma duże znaczenie w tradycji szabatowej.

Historia kanapki sabich

Sabich istnieje prawdopodobnie od lat 50. XX wieku, wywodzi się z miasteczka Ramat Gan (niedaleko Tel Awiwu). Nazwa pochodzi od arabskiego słowa sabah, które oznacza poranek lub od imienia twórcy Sabicha Cwi Halabi.

Obecnie potrawa ta jest jednym ze znaków rozpoznawczych Izreala, należy również do kuchni ulicznej i stanowi nieodzowny element żydowskiego szabatu.

Kanapka sabich powstała ze względu na zwyczaje szabatowe, które zabraniają gotowania i zmuszają do przygotowania jedzenia wcześniej. Z tego powodu sabich zaczął cieszyć się tak dużą popularnością, wystarczyło wyjąć chlebki pita i wypełnić je dodatkami tuż przed podaniem.

Potrawa najczęściej spożywana jest w porze śniadania przez religijnych Żydów, dodatkowo jest jednym z najpopularniejszych potraw kuchni izrealskiej, również ulicznej. Sabich docenili również międzynarodowi smakosze, uwzględniając ją w rankingu najsmaczniejszych kanapek na świecie.

Przepis na sabich

Składniki:

  • 4 chlebki pita,
  • 4 jajka,
  • bakłażan,
  • hummus.

Sałatka:

  • pomidor,
  • mały ogórek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry.

Sos tahini:

  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • miód, sól i pieprz.

Pasta zhoug:

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki jalapeno,
  • garść świeżej kolendry,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, zaleca się obranie go, gdy skórka jest bardzo twarda. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy plasterki z obu stron aż do miękkości i odsączamy na papierowym ręczniku.

Pomidora i ogórka myjemy i drobno siekamy, dodajemy pietruszkę i kolendrę, całość mieszamy z przyprawami i sokiem z cytryny. Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną, obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki.

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu tahini z pasty, czosnku, natki pietruszki, kolendry i soku z cytryny. Składniki najlepiej zmiksować na gładką masę.

Do pasty zhoug przeciskamy czosnek przez praskę, papryczki drobno siekamy (usuwając wcześniej ostre nasiona lub zostawiając je) i siekamy kolendrę. Składniki przekładamy do pojemnika, mieszamy z przyprawami i oliwą.

Ostatnią czynnością jest podgrzanie na suchej patelni chlebków pita, przekrojenie ich i wypełnienie dodatkami. Na początku smarujemy pieczywo hummusem, układamy bakłażana, dodajemy sos tahini, jajko oraz sałatkę pomidorowo-ogórkową. Wierzch skrapiamy pastą zhoug.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka