Sałatka makaronowa
Dania, w którym przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. Jeśli jeszcze nie robiłaś sałatki makaronowej, czas spróbować i przekonać się o jej ciekawym smaku.
Składniki:
- 200 g makaronu muszelki,
- słoiczek zielonych oliwek,
- 1 żółta papryka,
- 150 g zielonej fasoli szparagowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo. Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem są grzanki.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 340 kcal |
Białka | 9,57 g |
Węglowodany | 43,22 g |
Tłuszcze | 14,73 g |
Błonnik | 8,41 g |
Komentarz:
W tej potrawie warto podkreślić wartość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wapnia, fosforu, potasu i żelaza, prowitaminy A i witamin C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.