Sałatka meksykańska - pomysły na przygotowanie, kalorie i wartości odżywcze
Sałatka meksykańska to szybka przekąska, która może być podana jako dodatek do dania głównego albo potraktowana jako kolacja lub podwieczorek. Zawiera mnóstwo warzyw i może być przygotowana tradycyjnie – na majonezie – albo w wersji bardziej fit – na jogurcie naturalnym. Istnieje wiele przepisów na sałatkę meksykańską i tak naprawdę każdy ma dowolność w komponowaniu składników. Z czego można ją przygotować i ile ma kalorii?
1. Z czego można zrobić sałatkę meksykańską?
Sałatka meksykańska nie może obejść się bez czerwonej fasoli oraz kukurydzy. Przygotowywana jest najczęściej na bazie sałaty lodowej lub miksu sałat. Często dodaje się do niej także awokado oraz ryż.
Jeśli chodzi o mięsne elementy, popularne jest mięso mielone, pieczony lub smażony indyk, a także kawałki kurczaka. Sałatka meksykańska zawiera także cebulę (białą i czerwoną), a do tego sos przygotowany na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego.
Bardzo często dodatkiem do sałatki meksykańskiej są nachos. Można je skruszyć do środka lub udekorować sałatkę z wierzchu, a także ułożyć kilka kawałków na talerzu.
2. Kalorie i wartości odżywcze w sałatce meksykańskiej
Trudno jest jednoznacznie określić kaloryczność sałatki meksykańskiej, ponieważ wszystko zależy od użytych produktów, a także od tego, czy przygotujemy ją na majonezie, czy jogurcie.
Standardowa porcja sałatki meksykańskiej zawiera ok. 450 kalorii, w tym:
- ok. 19 g białka
- ok. 27 g węglowodanów
- ok. 32 g tłuszczu
- ok. 4 g błonnika
Dodając do sałatki mięso z kurczaka, zwiększymy podaż białka, a uzupełniając ją o pokrojone awokado, dodamy tłuszczu. Wszystko finalnie zależy od użytych składników.
Warzywa, których używa się do przygotowania sałatki meksykańskiej, mają w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Czerwona fasola jest świetnym źródłem białka, a kukurydza zawiera sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D oraz E.
Jeśli dodamy do sałatki awokado, uzupełnimy dietę o potas, wapń oraz fosfor, a także liczne witaminy z grupy B.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przykładowy przepis na sałatkę meksykańską
Do przygotowania sałatki meksykańskiej potrzebne będzie:
- ok. 200 g sałaty lodowej, pokrojonych lub poszarpanych na drobno
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasoli czerwonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- ok. 400 g pokrojonego kurczaka lub podsmażonego mięsa mielonego
- cebula czerwona
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawy – słodka papryka, oregano, kmin rzymski, sól, pieprz
- 200 g majonezu lub jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki należy wymieszać (cebulę, pomidorki i czosnek wcześniej drobno pokroić), a następnie polać sosem majonezowym wymieszanym z przyprawami.
Składniki na sałatkę meksykańską można także układać warstwowo.