Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z czerwonych buraków

Avatar placeholder
14.03.2017 15:12
Sałatka z czerwonych buraków
Sałatka z czerwonych buraków (Zdjęcie autorstwa valenciamarkyv69 / CC0 1.0)

Konserwowa sałatka z czerwonych buraków może być świetnym dodatkiem do wegańskich dań gorących lub kanapek. Sałatka wegańska jest doskonałym połączeniem łagodnego i słodkiego smaku buraków czerwonych oraz ostrego i wyrazistego smaku cebuli.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 3-4 cebule,
  • pół kg papryki,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka oleju,
  • szklanka cukru,
  • łyżka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Buraki ugotuj w łupinach, odsącz, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. W dużym garnku zagotuj ocet i olej. Dosyp cukier, sól i pieprz. Dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut. Wrzuć paprykę i gotuj przez 3 minuty. Wrzuć starte buraki i gotuj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików. Dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem. Nakryj kocykiem. Nie musisz pasteryzować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie414,8
Białko7,4 g
Tłuszcz21,0 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany58,5 g
Błonnik9,5 g
Witamina C177,0 mg
Witamina A535,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze