Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Sałatka z czerwonych buraków
Konserwowa sałatka z czerwonych buraków może być świetnym dodatkiem do wegańskich dań gorących lub kanapek. Sałatka wegańska jest doskonałym połączeniem łagodnego i słodkiego smaku buraków czerwonych oraz ostrego i wyrazistego smaku cebuli.
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 3-4 cebule,
- pół kg papryki,
- pół szklanki octu,
- szklanka oleju,
- szklanka cukru,
- łyżka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Buraki ugotuj w łupinach, odsącz, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę. W dużym garnku zagotuj ocet i olej. Dosyp cukier, sól i pieprz. Dodaj cebulę i gotuj przez 5 minut. Wrzuć paprykę i gotuj przez 3 minuty. Wrzuć starte buraki i gotuj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorące warzywa przełóż do czystych słoików. Dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem. Nakryj kocykiem. Nie musisz pasteryzować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 414,8 |
Białko | 7,4 g |
Tłuszcz | 21,0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 58,5 g |
Błonnik | 9,5 g |
Witamina C | 177,0 mg |
Witamina A | 535,0 µg |