Sałatka z jajkiem i tofu
Dla miłośników warzyw i wszelkiego rodzaju wegetariańskich przepisów ta sałatka z tofu i jajkiem będzie z całą pewnością dobrym pomysłem. Sos sojowy nadaje charakterystyczny smak, a papryczka chili nieco ostrości. Oczywiście, sałatka to samo zdrowie.
Składniki:
- 2 jajka, pokroić w kostkę,
- 1 opakowanie tofu, pokroić w kostkę,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 pęczek kolendry, posiekać,
- 1 czerwona papryczka chili, posiekać.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do przygotowanego naczynia. Dodaj też jajka i wymieszaj. Posiekaj papryczkę chili i wrzuć do naczynia. Całość polej olejem sezamowym i sosem sojowym, na wierzch posyp kolendrą. Podawaj po uprzednim schłodzeniu.
Komentarz:
Tofu, znane w Chinach już od dwóch tysięcy lat, jest rodzajem twarożku z mleka sojowego. Posiada bardzo dużą ilość białka i kwasów nienasyconych. Ponadto zawiera miedź, selen i żelazo. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i bezpośrednio na serce. Polecamy każdemu, kto chce dbać o swoją kondycję.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 273,7 kcal |
Białko | 20,4 g |
Tłuszcze | 21,4 g |
Cholesterol | 215,5 mg |
Węglowodany | 0,8 g |
Błonnik | 0,2 g |
Witamina C | 8,9 mg |
Witamina A | 319,1 µg |