Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Sałatka z jajkiem i tofu

Avatar placeholder
15.03.2017 17:52
Sałatka z jajkiem i tofu
Sałatka z jajkiem i tofu

Dla miłośników warzyw i wszelkiego rodzaju wegetariańskich przepisów ta sałatka z tofu i jajkiem będzie z całą pewnością dobrym pomysłem. Sos sojowy nadaje charakterystyczny smak, a papryczka chili nieco ostrości. Oczywiście, sałatka to samo zdrowie.

Składniki:

  • 2 jajka, pokroić w kostkę,
  • 1 opakowanie tofu, pokroić w kostkę,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 pęczek kolendry, posiekać,
  • 1 czerwona papryczka chili, posiekać.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do przygotowanego naczynia. Dodaj też jajka i wymieszaj. Posiekaj papryczkę chili i wrzuć do naczynia. Całość polej olejem sezamowym i sosem sojowym, na wierzch posyp kolendrą. Podawaj po uprzednim schłodzeniu.

Komentarz:

Tofu, znane w Chinach już od dwóch tysięcy lat, jest rodzajem twarożku z mleka sojowego. Posiada bardzo dużą ilość białka i kwasów nienasyconych. Ponadto zawiera miedź, selen i żelazo. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i bezpośrednio na serce. Polecamy każdemu, kto chce dbać o swoją kondycję.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie273,7 kcal
Białko20,4 g
Tłuszcze21,4 g
Cholesterol215,5 mg
Węglowodany0,8 g
Błonnik0,2 g
Witamina C8,9 mg
Witamina A319,1 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze