Sałatka z rzodkiewek
Warzywno – owocowa sałatka z dodatkiem zdrowego oleju sezamowego, który jest nośnikiem smaku i umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To ważne, gdyż witamin, które mogą się wchłonąć jest w tej sałatce naprawdę dużo.
Składniki (4 porcje)
- 1 ½ łyżki oleju sezamowego,
- 3 łyżki soku jabłkowego,
- 3 łyżki chudego jogurtu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 300 g roszponki,
- 200 g ugotowanych ze skórką ziemniaków,
- 2 jabłka.
Sposób przygotowania
Najpierw przyrządzić sos: zmieszać ze sobą olej, sok jabłkowy i jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przygotować składniki sałatki: oczyścić rzodkiewki, opłukać i osączyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki; oczyścić i umyć roszponkę; obrać ze skórki ugotowane ziemniaki, pokroić w kostkę; obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić owoce na drobne kawałki. Zmieszać wszystkie składniki, polać sosem, wymieszać i odstawić na jakiś czas, żeby sałatka nabrała smaku.
Komentarz
Ziemniaki uważane za tuczący dodatek do obiadu są w rzeczywistości bardzo zdrowe – zawierają niemal wszystkie witaminy a najwięcej witaminy C, A, B i PP. Ugotowane w mundurach są wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne. Rzodkiewki uzupełniają tą gamę substancji odżywczych o siarkę (budulec włosów, paznokci i skóry) i kwas pantotenowy nazywany antystresową witaminą. Potrawa dostarcza ponadto wapnia, fosforu, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i manganu co czyni ją pomocną w leczeniu i profilaktyce niedokrwistości.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.