Sałatka z selera konserwowego - charakterystyka, składniki, przepis, dlaczego warto ją jeść
Sałatka z selera konserwowego może być podawana w formie samodzielnej przekąski lub stanowić dodatek do mięsnych dań obiadowych. Sałatkę z selerem konserwowym wzbogacić możemy o różne składniki takie jak ananas, kukurydza, rodzynki. Dlaczego warto sięgać po tę potrawę?
1. Charakterystyka sałatki z selera konserwowego
Sałatka z selera konserwowego nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę niezbędnych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Do jej przyrządzenia nie potrzebne są wyjątkowe umiejętności kulinarne. Potrawa ta jest niezwykle prosta w przygotowaniu.
Sałatkę z selerem konserwowym możemy podawać jako samodzielną przekąskę na imprezach z przyjaciółmi czy znajomymi lub serwować ją jako dodatek do niedzielnego obiadu. Sprawdzi się również w formie drugiego śniadania lub kolacji. Sałatka doskonale pasuje do gotowanych ziemniaków i kotleta schabowego, kurczaka w panierce czy grillowanego indyka.
2. Dlaczego warto sięgać po sałatkę z selera konserwowego?
Seler posiada w swoim składzie mnóstwo cennych składników odżywczych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że to niepozorne warzywo zawiera dwukrotnie więcej witaminy C od owoców cytrusowych. Obfituje także w witaminę A, witaminę E, kwas foliowy, niacynę. Stanowi cenne źródło składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk czy beta-karoten.
Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Charakteryzuje się działaniem detoksykacyjnym, przeciwdziała problemom trawiennym oraz zaparciom, reguluje działanie systemu nerwowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi, pobudza procesy przemiany materii, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu, chroni przed rozwojem choroby wieńcowej, miażdżycy. Seler jest również warzywem niskokalorycznym, z tego powodu mogą po niego sięgać osoby dbające o sylwetkę, osoby na diecie redukcyjnej.
3. Składniki w sałatce z selera konserwowego
Sałatkę z selera konserwowego można przyrządzać w różnych kombinacjach. Doskonale komponuje się ona z:
- ananasem,
- szynką,
- ugotowanymi jajkami,
- kukurydzą,
- porem,
- żółtym serem,
- rodzynkami,
- marchewką.
- ogórkiem kiszonym.
4. Przepis na sałatkę z selera konserwowego
Oto składniki potrzebne do przyrządzenia sałatki:
- seler konserwowy (320 gramów)
- szynka drobiowa (150 gramów)
- jedna puszka kukurydzy konserwowej
- żółty ser (150 gramów)
- cztery plastry ananasa z puszki
- ogórek konserwowy (120 gramów)
- dwie, trzy łyżki majonezu
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania potrawy:
W pierwszej kolejności dokładnie pokrój w kostkę szynkę, żółty ser, ogórki konserwowe oraz plastry ananasa.
Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski. Dodaj odcedzoną z nadmiaru wody kukurydzę konserwową oraz odcedzony seler konserwowy.
Całość dopraw solą oraz pieprzem (wedle własnego uznania). Dodaj do sałatki dwie, trzy łyżki majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe danie włóż na co najmniej godzinę do lodówki.