Indyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisy

Indyk jest mięsem często polecanym przez dietetyków ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz lekkostrawność. Jakie inne korzyści niesie spożywanie mięsa indyczego i jak je najlepiej przyrządzić?

Indyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisyIndyk – kalorie, właściwości, przygotowanie, przepisy
Źródło zdjęć: © 123rf

Mięso z indyka

Mięso indyka jest zalecane osobom w każdym wieku. Zawiera cenne dla naszego organizmu mikroelementy takie jak magnez, wspomagający odpowiednie dotlenienie komórek, fosfor, odpowiedzialny za regulację wodnej gospodarki, potas, który wspomaga pracę serca, oraz wzmacniające system immunologiczny żelazo i cynk. W mięsie indyka znajdują się także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ile kalorii ma indyk

Indycze mięso ma dużo wartości odżywczych przy czym jest niskokaloryczne i sycące. Sprawia to, że znajdziemy je w wielu dietach odchudzających. W 100 g mięsa z indyka znajduje się 129 kcal. Jeszcze mniej kalorii ma mięso bez skóry - jedyne 83 kcal. Dla porównania mięso wieprzowe w 100 g ma 242 kcal, a wieprzowe 250 kcal.

Jak przygotować indyka?

Zanim włożymy do piekarnika mięso musimy je odpowiednio przygotować. W celu otrzymania odpowiedniej, delikatnej konsystencji, najpierw należy pozbyć się z mięsa twardych ścięgien. Tuszkę nacinamy ostrym nożem wokół stawu kolanowego, podcinamy ścięgna i wyjmujemy szczypcami lub obcęgami. Cały zabieg jest prosty w wykonaniu, dlatego warto go przeprowadzić. Tuszkę następnie nacieramy dokładnie wewnątrz i na zewnątrz przyprawami. Warto również zmieszać je z kilkoma łyżkami masła.

Bardzo zły nawyk podczas przygotowywania kurczaka

Przygotowane mięso indyka powinno leżakować w lodówce około godziny. Tuszkę przed pieczeniem odpowiednio faszerujemy. Udka powinny przylegać do tuszki, a skrzydła spoczywać na spodzie. Po takim uformowaniu indyka można rozpoczynać pieczenie. Czas pieczenia zależy od masy indyka. Zaleca się, aby na każdy kilogram drobiu przypadało 30 minut pieczenia.

Przepis na indyka

Poniżej przedstawiamy pomysły na proste i szybkie w przygotowaniu dania z indyka.

Filet z indyka w aromatycznym sosie

Składniki niezbędne do przygotowania potrawy to:

  • filet z indyka
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wina białego, wytrawnego
  • garstka rodzynek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka suszonych moreli i śliwek
  • 1 jabłko o kwaskowatym posmaku
  • ¾ szklanki słodkiej śmietanki

Krok 1: Mięso kroimy w paski, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy soli i pieprzu, odstawiamy na 15 minut. Krok 2: Posypujemy filet mąką i obsmażamy na tłuszczu. Krok 3: Obsmażone mięso przekładamy do rondla, polewamy małą ilością wody, następnie dodajemy pół szklanki białego wina i dusimy do miękkości. Krok 4: Podczas duszenia dodajemy garstkę rodzynek oraz kilka śliwek i moreli. Pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone plasterki jabłka. Krok 5: Całość należy lekko wymieszać, polać słodką śmietanką i podgrzać. Danie można podawać z kluskami, pieczywem lub ryżem.

Filet z indyka z morelami

Do przygotowania będziemy potrzebować:

• 1 duża pierś z indyka • Pół szklanki wina czerwonego, półwytrawnego • Kilkanaście suszonych moreli • Przyprawa do drobiu • Sól • Pieprz

Krok 1: Morele płuczemy, suszymy, a następnie moczymy w czerwonym winie przez około 3 godziny. Krok 2: Umyty filet nacinamy w poprzek, tak by utworzyła się kieszeń. Krok 3: Pierś nacieramy dokładnie przyprawą do drobiu, solą i niewielką ilością pieprzu. Krok 4: Morele odsączamy i układamy w powstałych w piersi kieszeniach. Krok 5: Mięso zwijamy i okręcamy otwory nicią do mięsa. Krok 6: Naczynie wysmarowujemy masłem, a następnie układamy w nim roladę. Krok 7: Mięso umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy przez 50 minut, polewając co jakiś czas winem, które pozostało po morelach.

Zobacz także inne przepisy z indykiem w roli głównej:

  • Gulasz z indyka
  • Pulpety z indyka
  • Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym (WIDEO)
  • Golonka z indyka
  • Sałatka z indykiem
  • Indyk z kapustą ananasową
  • Gołąbki z mięsem z indyka
  • Indyk kreolski z pieczarkami

Kaloryczność surowego indyka

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna143 kcal122 kcal
Białko21,6 g18,39 g
Węglowodany0,13 g0,11 g
Cukier0,07 g0,06 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz5,64 g4,79 g
Tłuszcze nasycone1,46 g1,24 g
Tłuszcze jednonienasycone1,83 g1,55 g
Tłuszcze wielonienasycone1,47 g1,25 g
Cholesterol72,0 mg61,2 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów7,00 µg5,95 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,19 mg0,16 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna7,63 mg6,49 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,81 mg0,69 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,60 mg0,51 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg5,95 µg
Witamina B4 - cholina58,0 mg49,3 mg
Witamina B12 - kobalamina1,22 µg1,04 µg
Witamina A56,0 i.u.47,6 i.u.
Witamina A17,00 µg RAE14,45 µg RAE
Retinol17,00 µg14,45 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,09 mg0,08 mg
Witamina D0,30 µg0,26 µg
Witamina D12,00 i.u.10,20 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń11,00 mg9,35 mg
Żelazo0,86 mg0,73 mg
Magnez25,0 mg21,3 mg
Fosfor183 mg156 mg
Potas224 mg190 mg
Sód112 mg95,2 mg
Cynk1,78 mg1,51 mg
Miedź0,08 mg0,07 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen21,3 µg18,11 µg
Woda72,7 g61,8 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka