Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wycofuje ziele angielskie
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał komunikat dotyczący wycofania z obrotu znanej i często używanej w kuchni przyprawy. Powodem był wykrycie w próbkach groźnej bakterii.
1. Salmonella w zielu angielskim
Jak można przeczytać na rządowej stronie, GIS "został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego".
W czasie produkcji przyprawy został użyty surowiec skażony bakterią Salmonella, która może być źródłem infekcji przewodu pokarmowego.
Salmonelloza to powszechna choroba układu pokarmowego, która jest wywoływana przez bakterię Gram-ujemną. Do infekcji dochodzi najczęściej wskutek kontaktu ze skażoną żywnością.
Choroba może objawiać się wysoką gorączką, bólami brzucha, nudnościami i wymiotami, a także biegunką. W niektórych przypadkach jej przebieg może być ciężki – dotyczy to zwłaszcza małych dzieci czy seniorów.
Salmonella jest wrażliwa na temperaturę, dlatego obróbka cieplna najczęściej jest wystarczającym sposobem na uniknięcie zakażenia.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Wycofanie dotyczy trzech produktów. Poniżej szczegóły.
Nazwa produktu: VITPOL Ziele angielskie
Numer partii: 19117/991
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Nazwa produktu: RUSTICA Ziele angielskie
Numer partii: 23517/99
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Nazwa produktu: PORTLAND Ziele angielskie
Numer partii: 23517991
Data minimalnej trwałości: 08.2023
Jak podaje GIS, "firma LEVANT Foods Sp. z o.o. niezwłocznie po uzyskaniu informacji od dostawcy surowca, wdrożyła procedurę wycofania ww. partii produktów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii".
Konsumentom Inspektorat zaleca, by nie spożywali skażonej partii produktu, jeśli mają ją w domu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl