Trwa ładowanie...

Salmonella w sezamie. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sezamu łuskanego produkowanego przez firmę Helio. Podczas kontroli w badanych próbkach produktu wykryto obecność bakterii salmonelli. Zakażenie może być bardzo groźne dla małych dzieci i kobiet w ciąży.

Zobacz film: "Olej, który nasila ból stawów"

spis treści

1. W jeden z pięciu próbek wykryto bakterie Salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie opublikowanym na swojej stronie internetowej ostrzega wszystkich konsumentów, którzy kupili "Sezam łuskany Helio". Okazało się, że podczas rutynowej kontroli w jednej z pięciu badanych próbek wykryto obecność bakterii Salmonelli z grupy C1.

Poniżej szczegóły produktu:

Sezam łuskany HELIO, 200 g

Numer partii: 65112

Data minimalnej trwałości: 09.2022 r.

Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Kraj pochodzenia - Nigeria

Partia sezamu wycofana ze sklepów z powodu bakterii Salmonella
Partia sezamu wycofana ze sklepów z powodu bakterii Salmonella (GIS)

2. GIS ostrzega konsumentów przed spożywaniem "Sezamu łuskanego Helio"

Sanepid w wydanym komunikacie ostrzega klientów, którzy kupili wskazaną partię produktu, przed spożyciem sezamu, zwłaszcza bez obróbki termicznej. Może to doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające. Jak informuje Sanepid, firma Helio S.A. po informacji o wykryciu bakterii salmonelli natychmiast podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu.

"Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności), dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży" - zapewnia firma Helio S.A.

3. Jakie są objawy salmonelli?

Objawy Salmonelli przypominają zatrucie pokarmowe, ale ich natężenie jest znacznie większe. Dolegliwości mogą się pojawić już po kilku godzinach od zjedzenia skażonego produktu. Choroba może doprowadzić do zakażenia niektórych narządów wewnętrznych, a także do schorzeń stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.