2 z 9Jadłospis na poniedziałek
Śniadanie: komosa ryżowa na mleku z gruszką
Składniki:- komosa ryżowa: 2 łyżki (30 g), - mleko 2 proc. tł.: niecała szklanka (250 g), - gruszka: 1 średnia (130 g).
Przygotowanie: komosę zagotować w mleku. Dodać startą lub pokrojoną w kostkę gruszkę.
Drugie śniadanie: sok z marchwi i jabłka
Składniki:- 1 mała butelka (300 ml), - wafle ryżowe: 2 sztuki.
Obiad: pieczony schab z morelą i kaszą jęczmienną
Składniki: - schab bez kości: 1 grubszy plaster (150 g), - morele suszone: 2 sztuki (20 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kasza jęczmienna: 1/2 torebki (50 g), - majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: w plastrze schabu wyciąć otwór i włożyć morele. Natrzeć przyprawami i oliwą. Zawinąć w folię i piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Zjeść z ugotowaną kaszą. Podwieczorek: sos tzatziki
Składniki:- ogórek zielony: 2 średnie sztuki (350 g), - czosnek: 1 ząbek - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - koperek: według uznania, - pieprz.
Przygotowanie: ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i jogurtem.
Kolacja: sałatka z fasolki szparagowej, szynki i sezamu
Składniki:- fasolka szparagowa: 200 g (1 miseczka lub 2 garście), - szynka z indyka: 4 plasterki (60 g), - sezam: 1 łyżeczka (5 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - sok z limonki: 1/2 łyżeczki, - musztarda: 1 łyżeczka (5 g), - natka pietruszki: według uznania.
Przygotowanie: fasolkę pociąć na mniejsze kawałki i ugotować. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać oliwę z musztardą, sokiem z limonki. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać sokiem i posypać natką pietruszki i sezamem.