3 z 9Jadłospis na wtorek
Śniadanie: kanapki z polędwicą sopocką i kiełkami słonecznika z sokiem
Składniki: - chleb graham: 2 kromki (60 g), - polędwica sopocka: 2 plasterki (24 g), - kiełki słonecznika: mała garść (15 g), - masło prawdziwe: 1 płaska łyżeczka (5 g).
Przygotowanie: chleb posmarować masłem, położyć plasterki wędliny i kiełki.
Drugie śniadanie: serek ziarnisty
Serek ziarnisty typu cottage light: 1 małe opakowanie
Obiad: zapiekane pulpety z kaszą jęczmienną
Składniki:- mięso mielone drobiowe: 1/2 szklanki (80 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - otręby owsiane: 2 łyżeczki (14 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - kasza jęczmienna: 1/2 torebki (50 g), - sól, pieprz, papryka ostra.
Przygotowanie: mięso wymieszać z otrębami i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki i ugotować w wodzie. Przełożyć do garnuszka z sokiem pomidorowym i dusić. Dodać paprykę pokrojoną w średniej grubości plastry. Doprawić do smaku. Ugotować kaszę. Przełożyć do formy pulpety z sosem i wymieszać z kaszą. Piec przez 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Podwieczorek: owoc z orzechami
Składniki:- kiwi: 2 sztuki (150 g), - orzechy nerkowca: 4-5 sztuk (ok. 10 g).
Przygotowanie: kiwi pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanymi orzechami.
Kolacja: jajko na miękko
Składniki:- jajko: 1 sztuka (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - odrobina soli.