8 z 9Jadłospis na niedzielę
Śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem
Składniki:- ser twarogowy chudy: 120 g (ok. 1/2 kostki), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - szczypiorek: według uznania, - chleb graham: 2 kromki (60 g).
Przygotowanie: ser wymieszać z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem.
Drugie śniadanie: sałatka z gruszki i rukoli
Składniki:- rukola: 2 garście (60 g), - gruszka: 1 sztuka (130 g), - cebula czerwona: 1 mała sztuka (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - musztarda: 1 łyżeczka, - miód pszczeli: 1 łyżeczka.
Przygotowanie: rukolę ułożyć na talerzu, dodać plastry gruszki i posiekaną drobno cebulę. Wymieszać musztardę z oliwą, a następnie z miodem. Polać sałatkę.
Obiad: kurczak po meksykańsku
Składniki:- filet z kurczaka: 100 g, - fasola czerwona konserwowa: 1 szklanka (170 g), - cebula: 1 średnia (50 g), - papryka czerwona: 1 sztuka (250 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - ostra papryka w proszku, sól i pieprz.
Przygotowanie: filet z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z cebulą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać z fasolą i dusić jeszcze przez kilka minut.
Podwieczorek: pieczone owoce
Składniki:- brzoskwinia: 2 sztuki (110 g), - śliwki: 2 sztuki (110 g).
Przygotowanie: pokroić w plastry i przełożyć do foremki. Zapiekać 10-15 minut w temp. 180 stopni C.
Kolacja: sałatka ze szpinaku, rzodkiewki i kalarepy
Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - kalarepa: 1 sztuka (165 g), - rzodkiewka: 1 pęczek, - czosnek: 1 ząbek, - natka pietruszki: według uznania, - sok z cytryny, - miód pszczeli: 1 łyżeczka, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka.
Przygotowanie: szpinak wymieszać z posiekaną kalarepą i rzodkiewką. Miód wymieszać z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę. Wszystko posypać natką pietruszki.