7 z 9Jadłospis na sobotę
Śniadanie: omlet z warzywami
Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 łyżeczka, - mąka: 1 łyżeczka, - pomidor: 1 średnia sztuka (100 g), - szpinak: 1 garść (25 g), - koperek: według uznania.
Przygotowanie: białko oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną piankę. Wymieszać z żółtkiem z mlekiem i mąką. Połączyć masy i dodać posiekany szpinak. Usmażyć omlet. Pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Drugie śniadanie: sałata z fasoli, pietruszki i szynki
Składniki:- fasola czerwona konserwowa: 1/2 szklanki (85 g), - natka pietruszki: 1/2 pęczka, - szynka z indyka: 2 plasterki, - ogórek: 1 sztuka (160 g), - sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolę wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, ogórkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku.
Obiad: soczewica curry
Składniki:- soczewica czerwona: 1/2 szklanki (90 g), - cebula: 1 średnia sztuka (55 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżka (5 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - przyprawy: curry, słodka papryka, pieprz.
Przygotowanie: soczewicę ugotować. Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, soczewicę i zalać sokiem.
Podwieczorek: kisiel cytrynowy z jeżynami i rodzynkami
Składniki: - kisiel cytrynowy: 1 małe opakowanie, - jeżyny: 1 garść (60 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka (15 g).
Przygotowanie: kisiel wymieszać z owocami.
Kolacja: tosty z pesto i rukolą
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - pesto czerwone: 1 łyżka (10 g), - rukola: 1 garść (30 g), - pomidorki koktajlowe: 4 sztuki (80 g).
Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku. Posmarować pesto, ułożyć pomidorki i rukolę.