2 z 9Jadłospis na poniedziałek
Śniadanie: bruschetta z pomidorami i bazylią
Składniki: - bułka grahamka: 1 średnia (90 g), - pomidor: 1 sztuka (100 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - bazylia świeża lub suszona.
Przygotowanie: Grahamkę pokroić na mniejsze kromki. Polać odrobiną oliwy i piec 5 minut w temp. 180 stopni. Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z bazylią. Ułożyć na grzankach.
Drugie śniadanie: sałatka z fenkuła i rzodkiewki
Składniki: - fenkuł (koper włoski): 1/2 średniej sztuki (250 g), - rzodkiewki: 1 pęczek (110 g), - koperek świeży: według uznania, - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - płatki migdałowe: 1 płaska łyżka (15 g), - przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie: z kopru usunąć twardy środek. Pokroić w cienkie paski. Wymieszać z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać, dodać posiekany koperek i doprawić. Posypać płatkami.
Obiad: zupa krem z kukurydzy
Składniki: - kukurydza konserwowa: reszta puszki (ok. 350 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - cebula: 1 duża (110 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (250 g), - przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, ostra papryka, sól i pieprz.
Przygotowanie: na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać kukurydzę. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku i zmiksować.
Podwieczorek: jajko zapiekane w awokado
Składniki: - awokado: 1/2 sztuki (70 g), - jajko: 1 sztuka (60 g), - odrobina pieprzu i soli.
Przygotowanie: awokado przekroić na pół. Wyjąć pestkę i delikatnie wydrążyć, żeby w połówce zmieściło się całej jajko. Posolić i popieprzyć. Wbić jajko. Zapiekać przez 15 minut w temp. 180 stopni C.
Kolacja: sałata z tuńczyka
Składniki: - tuńczyk w wodzie: 3/4 puszki (140 g), - cebula dymka: 1 sztuka (20 g), - ogórek kiszony: 2 sztuki (100 g), - przyprawy: pieprz.
Przygotowanie: wymieszać tuńczyka z posiekaną dymką i pokrojonym w kostkę ogórkiem. Doprawić do smaku.