3 z 9Jadłospis na wtorek
Śniadanie: koktajl szpinakowo-awokadowy z otrębami
Składniki:- szpinak: 2 garście (50 g), - awokado: 1/2 sztuki + pozostałość z poniedziałku (ok. 80 g), - mleko 2 proc. tł.: 1 szklanka (250 g), - otręby owsiane: 2 łyżki (14 g).
Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Drugie śniadanie: sałatka z bobu i kalarepy
Składniki:- bób: 1 garść (80 g), - kalarepa: 1 średnia sztuka (165 g), - natka pietruszki: według uznania, - szpinak: 2 garście (50 g).
Dressing:- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - miód prawdziwy: 1 płaska łyżeczka, - musztarda: 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie: bób ugotować i obrać. Kalarepę obrać i pokroić w plasterki. Szpinak dokładnie umyć. Wymieszać musztardę z miodem, a następnie dodać oliwę. Wymieszać składniki sałatki, polać sosem. Wszystko posypać natką pietruszki.
Obiad: chłodnik z nerkowcami
Składniki:- botwina: 1 cały pęczek z buraczkami, - kefir naturalny 0 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - ogórek zielony: 1/2 sztuki (80 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g), - sok z cytryny: 1 łyżeczka, - orzechy nerkowca: mała garść (30 g), - przyprawy: oregano, tymianek, pieprz.
Przygotowanie: botwinkę umyć i posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny. Ugotować w szklance wody i wystudzić. Dodać kefir. Doprawić. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki. Posypać uprażonymi i rozdrobnionymi orzechami.
Podwieczorek: pieczony kalafior z sosem
Składniki:- kalafior: 1/2 sztuki (250 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - przyprawy: kmin rzymski, pieprz.
Przygotowanie: kalafior rozdzielić na mniejsze różyczki. Wymieszać z oliwą i kminem. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni C. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Polać kalafior sosem.
Kolacja: serek wiejski z cebulką
Składniki:- serek wiejski cottage lekki: 1 małe opakowanie (ok. 170 g), - chleb graham: 2 kromki (60 g), - dymka: 1 sztuka (20 g).