6 z 9Jadłospis na piątek
Śniadanie: kanapki z serem, szynką i ogórkiem
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (30 g), - szynka z kurczaka: 2 plasterki (24 g), - ser gouda cienkie plastry: 2 plasterki (14 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka, - ogórek zielony: 1/2 sztuki.
Przygotowanie: chleb posmarować masłem. Ułożyć ser i szynkę.
Drugie śniadanie: sałatka z rukoli, oliwek i pomidorków
Składniki:- łosoś wędzony: 1/2 plastra (25 g), - rukola: 2 garście (60 g), - pomidorki koktajlowe: 5 sztuk (100 g), - oliwki zielone lub czarne: 5 sztuk. - dressing: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz.
Przygotowanie: łososia porwać na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na pół, oliwki w plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Oliwę połączyć z musztardą i doprawić. Polać sałatkę. Obiad: makaron z sosem kurkowym
Składniki:- kurki: 250 g, - makaron pełnoziarnisty świderki: 3/4 szkl. suchego (60 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - cebula: 1 średnia (50 g), - przyprawy: pieprz.
Przygotowanie: makaron ugotować al dente. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić. Cebulę posiekać. Podsmażyć na patelni cebulę z kurkami (około 5-7 minut). Doprawić solą i pieprzem. Dodać jogurt i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.
Podwieczorek: owoce pod kruszonką
Składniki:- śliwki: 2 sztuki (110 g), - płatki owsiane: 2 łyżki (14 g), - płatki migdałowe: 1/2 łyżki (7 g), - miód prawdziwy: 1 łyżeczka.
Przygotowanie: śliwki pokroić w kosteczkę. Płatki zblendować i wymieszać z miodem. Owoce przełożyć do kokilki, przykryć posypką i piec 10-15 minut w temp. 180 stopni C.
Kolacja: chłodnik z ogórków
Składniki:- jogurt grecki: 1 małe opakowanie (170 g), - kefir naturalny: 1/2 szklanki (100 g), - ogórki gruntowe: 4 sztuki, - cebula dymka: 1 sztuka (20 g), - rzodkiewki: 2 sztuki, - pieprz.
Przygotowanie: ogórki obrać i zetrzeć. Odcisnąć nadmiar wody. Wymieszać z kefirem i jogurtem. Dodać posiekaną dymkę, rzodkiewkę i doprawić.