5 z 9Jadłospis na czwartek
Śniadanie: owsianka z nektarynką
Składniki:- płatki owsiane: 4 łyżki (40 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 szklanka (250 g), - nektarynka: 1 średnia sztuka (115 g).
Przygotowanie: płatki wlać do zimnego mleka i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Drugie śniadanie: sałatka z kaszy gryczanej, ogórka kiszonego i natki pietruszki
Składniki:- kasza gryczana: 1/2 opakowania (50 g), - ogórek kiszony: 2 średnie sztuki (100 g), - natka pietruszki: według uznania, - odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie: ugotowaną kaszę wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem i natką pietruszki.
Obiad: cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą light
Składniki:- cukinia: 1 średnia sztuka (250 g), - pomidory: 2 średnie sztuki (200 g), - mozzarella light: mała kulka (60 g), - szynka z indyka: 4 plasterki (50 g), - ryż dziki: 1/2 torebki (50 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka, - bazylia suszona, ostra papryka.
Przygotowanie: cukinię przekroić na pół. Usunąć nasiona i wydrążyć łódeczki. Pomidory i szynkę pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, szynkę i ryż (ewentualnie część cukinii, jeśli jest bez nasion). Doprawić i nafaszerować warzywo. Posypać pokruszonym serem. Zapiekać przez 25-30 minut w temp. 180 stopni C.
Podwieczorek: kanapka z rukolą i wędzonym łososiem
Składniki: - chleb graham: 1 kromka (30 g), - łosoś wędzony: 1/2 plasterka (25 g), - rukola: 1 garść (30 g).
Przygotowanie: na chlebie ułożyć rukolę i plasterek łososia.
Kolacja: tosty z pesto i rukoląSkładniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - pesto czerwone: 1 łyżka (10 g), - rukola: 1 garść (30 g), - pomidorki koktajlowe: 4 sztuk.
Przygotowanie: chleb podpiec w piekarniku. Posmarować pesto, ułożyć pomidorki i rukolę.