7 z 9Jadłospis na sobotę
Śniadanie: omlet z owocami
Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - mąka pszenna: 1 łyżeczka (5 g), - mleko 2 proc. tłuszczu: 1 łyżka (10 g), - jogurt grecki: 1 łyżka (30 g), - kiwi: 1 sztuka.
Przygotowanie: oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z mąka i mlekiem. Dodać delikatnie do białka i wymieszać. Usmażyć na oliwie. Posmarować jogurtem i posypać kawałkami kiwi.
Drugie śniadanie: zielona sałatka ze szpinakiem
Składniki: - szpinak: 4 garście (100 g), - ogórek zielony: 1 sztuka (170 g), - chleb graham: 1 kromka, - szynka z indyka: 1 plasterek, - masło: 1/2 łyżeczki (2 g), - dressing: musztarda łagodna (1 łyżeczka), miód prawdziwy (1 łyżeczka).
Przygotowanie: szpinak dokładnie umyć i usunąć twarde łodyżki. Ogórka umyć, pokroić w kostkę. Wymieszać musztardę z miodem i polać sałatkę. Obiad: pieczone skrzydełko z ziemniakami i surówką z rzodkiewki
Składniki:- skrzydełko z kurczaka: 2 sztuki (120 g), - ziemniaki: 3 średnie sztuki (225 g), - jogurt grecki: 1 łyżka, - rzodkiewka: 1 mały pęczek (ok. 115 g), - przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka i tymianek.
Przygotowanie: kurczaka posypać ostrą papryką i suszonym tymiankiem. Piec przez 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Ziemniaki ugotować. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody, dodać jogurt i odrobinę koperku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać skrzydełka z surówką i posypanymi koperkiem ziemniakami.
Podwieczorek: koktajl pomidorowo-porowy
Składniki:- pomidor: 3 sztuki, - por: biała część (50 g).
Przygotowanie: pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Zmiksować z porem na gładki koktajl.
Kolacja: surówka z marchewki i pomarańczy
Składniki: - marchew: 3 średnie sztuki (180 g), - pomarańcza: 1 sztuka (235 g), - rodzynki suszone: 1 łyżka płaska (15 g), - przyprawy: odrobina pieprzu.
Przygotowanie: marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obrać, usunąć wszystkie białe błonki. Miąższ pomarańczy wymieszać z marchewką. Dodać rodzynki i doprawić.