6 z 9Jadłospis na piątek
Śniadanie: kanapka z gotowanym jajkiem, kiełkami i pomidorem
Składniki:- chleb graham: 2 kromki (60 g), - masło: 1 łyżeczka, - jajko: 1 sztuka (60 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - pomidor: 1 średnia sztuka (100 g).
Drugie śniadanie: soczewica z oliwkami
Składniki: - soczewica czerwona: 3 łyżki (36 g), - oliwki zielone lub czarne: 3 sztuki, - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - kiełki brokułów: 2 łyżki (16 g), - przyprawy: pieprz, sól.
Przygotowanie: soczewicę ugotować według wskazówek. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, kiełki. Wymieszać z oliwą i doprawić.
Obiad: faszerowana cukinia
Składniki:- cukinia: 1 mała (200 g), - mięso mielone z piersi kurczaka: 1/2 szklanki (80 g), - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka (5 g), - sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - ryż brązowy: 1/2 opakowania (50 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i bazylia.
Przygotowanie: cukinię przekroić na pół. Wyciąć łódeczki. Jeśli są pestki, wyjąć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso. Podsmażyć. Dodać ugotowany ryż, a następnie wszystko zalać sokiem pomidorowym. Doprawić do smaku. Nadziać cukinię i piec 15-20 minut w temp. 180 stopni C.
Podwieczorek: owoce
Składniki: nektarynka: 2 sztuki.
Kolacja: twarożek ze szczypiorkiem
Składniki: - ser twarogowy chudy: 1/2 kostki (120 g), - jogurt grecki: 2 łyżki (60 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - szczypiorek: wg uznania, - przyprawy: sól i pieprz.