2 z 9Jadłospis na poniedziałek
Śniadanie: jajecznica z pomidorem
Składniki:- jajka: 2 sztuki (120 g), - masło prawdziwe: 1 płaska łyżeczka (5 g), - pomidor: 1 średnia sztuka, - cebula dymka: 1 średnia sztuka (20 g), - chleb graham: 1 kromka (30 g), - sok pomarańczowy: 1 szklanka (ok. 230 g).
Przygotowanie: na patelni podsmażyć masło i szybko usmażyć jajecznicę. Pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną dymką.
Drugie śniadanie: fasolka szparagowa na ostro
Składniki: - fasolka szparagowa zielona: 1 duża garść (ok. 250 g), - papryczka chilli: kilka plasterków, - papryka czerwona: 1/2 sztuki (120 g), - czosnek: 1 ząbek (5 g), - sezam: 1 płaska łyżeczka (5 g), - sok z cytryny: 1/2 łyżeczki.
Przygotowanie: fasolkę ugotować. Chilli zetrzeć z czosnkiem, cytryną i odrobiną soli. Paprykę drobno posiekać. Wymieszać z fasolką i sosem. Posypać sezamem.
Obiad: zapiekany ryż z rybą i cukinią
Składniki:- tilapia: 2 filety (180 g), - ryż brązowy: 1/2 torebki (50 g), - cukinia: 1 średnia sztuka (250 g), - pesto czerwone: 1 płaska łyżeczka (30 g), - zioła prowansalskie.
Przygotowanie: cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i ugotowanym ryżem. Doprawić ziołami. Ułożyć na dnie formy do zapiekania. Na wierzchu ułożyć płaty rybne posmarowane pesto. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Podwieczorek: sałatka z krewetkami
Składniki:- krewetki koktajlowe: 1 szklanka (90 g), - rukola: 2 garści (60 g), - czerwona cebula: 1 mała (50 g), - pomidorki koktajlowe: 5 sztuk (100 g), - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka.
Przygotowanie: gotowe krewetki połączyć z rukolą, posiekaną cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami. Polać wszystko octem i wymieszać. Kolacja: kanapka z makrelą i szczypiorkiem
Składniki:- chleb graham: 1 kromka (30 g), - makrela wędzona: 1 łyżka (35 g), - szczypiorek: według uznania.
Przygotowanie: ułożyć makrelę na chlebie i posypać szczypiorkiem.