3 z 9Jadłospis na wtorek
Śniadanie: grahamka z serem i rzodkiewką
Składniki:- bułka grahamka: 1 sztuka (90 g), - masło prawdziwe: 1 łyżeczka (5 g), - ser gouda cienkie plastry: 2 plasterki (14 g), - rzodkiewki: 4 sztuki (60 g).
Przygotowanie: bułkę przekroić na pół. Posmarować masłem. Ułożyć plasterki sera i rzodkiewki.
Drugie śniadanie: sok + wafle
Składniki:- sok pomidorowy: 1 szklanka (250 g), - wafle ryżowe: 3 sztuki (30 g).
Obiad: pesto czerwone z makaronem i oliwkami
Składniki:- pełnoziarnisty makaron świderki: 3/4 szklanki suchego (70 g), - pesto czerwone: 1 łyżeczka (30 g), - oliwki zielone: 5 sztuk (25 g), - zioła prowansalskie.
Przygotowanie: makaron ugotować al dente. Odlać wodę i gorący makaron wymieszać z pesto. Posypać ziołami i posiekanymi w plasterki oliwkami.
Podwieczorek: koktajl szpinakowo-jabłkowy
Składniki:- mleko 2 proc. tłuszczu: 1/2 szklanki (100 g), - szpinak: 2 garści (50 g), - jabłko: 1 sztuka (150 g).
Przygotowanie: zmiksować wszystkie składniki.
Kolacja: kurczak na ciepło z warzywami
Składniki:- filet z kurczaka: 1 mały (100 g), - papryka czerwona: 1/2 sztuki, - cebula czerwona: 1 duża (110 g), - natka pietruszki: według uznania, - odrobina oliwy z oliwek, - papryka ostra i suszony tymianek.
Przygotowanie: filet, paprykę i cebulę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy i podsmażyć składniki. Doprawić do smaku. Wszystko posypać natką pietruszki.