Ser halloumi - produkcja, skład, zastosowanie, przepisy
Ser halloumi to biały, lekko słony ser, wywodzący się z Cypru. Obecnie można go kupić w większości sklepów i spróbować w wielu restauracjach, często jest dodawany do sałatek. Co warto wiedzieć o serze halloumi?
1. Charakterystyka sera halloumi
Ser halloumi to produkt wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Wyrób należy do serów półtwardych, ma biały kolor, słony posmak i dużą elastyczność.
Może być spożywany na surowo, ale najlepsze walory smakowe uzyskuje się po usmażeniu lub grillowaniu. Ser halloumi wywodzi się z Cypru i jest bardzo ważnym elementem tamtejszej kuchni.
Szacuje się, że Cypryjczyk je nawet 8 kilogramów tego smakołyku w ciągu roku. Drugim największym konsumentem tego sera jest Wielka Brytania.
2. Produkcja sera halloumi
Pierwszym krokiem jest podgrzanie mleka do 33 stopni Celsjusza i dodanie podpuszczki. Następnie zbiera się skrzep, porcjuje go na mniejsze części, odcedza z nadmiaru płynu i ponownie podgrzewa.
Wówczas otrzymuje się plastyczną masę serową, którą można formować ręcznie. Porcje wybranej wielkości umieszcza się w solance o temperaturze 20 stopni Celsjusza, w takich warunkach produkt może być przechowywany nawet przez rok.
Obecnie można znaleźć wiele rodzajów sera halloumi, na przykład z dodatkiem mięty. Zwykle jest on sprzedawany w kształcie zaokrąglonej kostki o wadze 200-250 gramów.
3. Skład sera halloumi
Ser halloumi składa się w 46% z wody, 43% tłuszczu, 22% białka i 3% soli. 100 gramów tego wyrobu dostarcza 313 kalorii, witaminy z grupy B, A, D, E i K, a także wapń, magnez, fosfor czy magnez. Produkt nie zawiera błonnika pokarmowego ani witaminy C, dlatego najlepiej podawać go z owocami lub warzywami.
4. Zastosowanie sera halloumi w kuchni
Ser halloumi świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Może zastąpić jajka, mięso czy wzbogacić smak sałatki. Smak produktu staje się najlepszy pod usmażeniu lub grillowaniu.
Ser świetnie komponuje się z miodem i sezamem, szynką i jajkami, pizzą czy makaronem. Można go również usmażyć w panierce jak klasyczne kotlety.
Halloumi może być też dodawany do deserów, szczególnie polecamy połączenie go z melonem. Jeżeli chcemy zmniejszyć jego słony posmak, wystarczy zanurzyć plastry na kilkanaście minut w mleku.
4.1. Przepis na domowe hamburgery z serem halloumi
Składniki:
- 2 bułki,
- 200g sera halloumi,
- pomidor,
- mała cebula,
- awokado,
- rukola,
- ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- musztarda.
Przygotowanie:
Bułki kroimy na pół i podgrzewamy na patelni. Ser halloumi dzielimy na 1 centymetrowe plastry i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Po zarumienieniu skórki przewracamy go na drugą stronę i powtarzamy czynność.
Podgrzane pieczywo smarujemy musztardą, układamy wszystkie warzywa i ser halloumi. Awokado rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i nakładamy na burgera. Przykrywamy całość drugą częścią bułki.
4.2. Przepis na sałatkę z grillowanym serem halloumi
Składniki:
- 200g sera halloumi,
- pomidorki koktajlowe,
- mix sałat,
- 1 papryka dowolnego koloru,
- garść podprażonych ziaren słonecznika i dyni,
- sok wyciśnięty z 1/2 małej pomarańczy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
Ser kroimy na równe plastry i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek z obu stron. Do miski wrzucamy sałatę, pokrojoną paprykę, pomidorki i zarumieniony ser. Polewamy całość dressingiem z soku z cytryny, oliwy z oliwek, pieprzu i bazylii. Posypujemy sałatkę podprażonymi ziarnami.
4.3. Przepis na polędwiczki z serem halloumi
- 500 g zielonych szparagów,
- 450 g polędwiczki wieprzowej,
- 100 g pokrojonej szynki parmeńskiej,
- 200 g sera halloumi
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odkłamujemy ich grubsze, twarde końce. Wrzucamy je go wrzącej wody, gotujemy przez 1,5 minuty i przelewamy zimną wodą, a następnie dzielimy na pół.
Gotujemy ziemniaki, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza. Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy z niepotrzebnych włókien, kroimy na 1,5 cm plastry i rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa.
Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Na środek mięsa układamy 2 części szparaga, kostkę sera i zwijamy całość w kopertę (dwa boki do środka i zwijamy w rulonik).
Każdą roladkę owijamy w plasterek szynki, układamy w formie do pieczenia i smarujemy oliwą. Pieczemy całość przez 15 minut. Podawajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką.
5. Cena sera halloumi
Ser halloumi cieszy się największą popularnością we wschodniej części Morza Śródziemnego, ale można go kupić również w Polsce. Obecnie znajduje się on w wielu supermarketach, na targach żywności i w sklepach z greckimi produktami. Cena sera halloumi jest dość wysoka, 250 gramów produktu kupimy za 10-30 złotych.