Ser – parmezan, gorgonzola, serek wiejski, cheddar, ricotta
Ser to niekiedy składnik diety, który uważany jest za niezdrowy, tłusty, pełen kalorii i mogący uczulać ze względu na zawartość laktozy. Czy istnieją jednak sery, które są zdrowe dla naszego organizmu? Tak, istnieją gatunki sera, które korzystnie wpływają na zdrowie. Co więcej, zawierają dużo białka i wapnia, które są budulcem mocnych kości. Jakie gatunki sera są dobre dla naszego zdrowia?
1. Ser – parmezan
Pierwszym serem, o którym warto wspomnieć to parmezan. Parmezan zawiera wiele składników mineralnych i witamin. Nie dziwi więc fakt, że uznawane są za jeden z najzdrowszych serów świata.
Parmezan obniża ciśnienie tętnicze krwi, a co więcej zawiera on niewiele kalorii. Ser parmezan zawiera w 100 g około 26 g tłuszczu. Ponadto ser parmezan zawiera duże ilości białka, jest serem lekkostrawnym i szybko przetwarzanym przez organizm. Dlatego też ser parmezan może być stosowany przez osoby, które mają problemy z układem trawiennym.
2. Ser – gorgonzola
Ser gorgonzola to kolejna propozycja sera, który dobrze wpływa na nasze zdrowie. Gorgonzola to ser, który jest miękki o lekko niebieskiej barwie. Ser gorgonzola robi się z mleka krowiego. Lekko niebieski kolor ser gorgonzola zawdzięcza obecności pleśni. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu.
Niebieska pleśń jest korzystna dla osób cierpiących na osteoporozę i artretyzm. Wszystko dlatego, że ser gorgonzola jest bogatym źródłem białka. Dzięki temu ma korzystny wpływ na nasze kości i zdrowe zęby. Co więcej, ser gorgonzola zawiera duże ilości witaminy B i może być spożywany przez osoby, które mają niedobór tej witaminy.
3. Ser – serek wiejski
Serek wiejski to także gatunek sera, który jest korzystny dla naszego zdrowia. Serek wiejski to ser polecany w czasie diety, gdyż zawiera dużą ilość białka i małą ilość tłuszczu. W 100 g serka wiejskiego znajdziemy 15 g białka i tylko 5 g tłuszczu. Warto tu wspomnieć, że składniki te są niezbędne do dobrego przyswajania witaminy D, witaminy A, witaminy K i witaminy E.
Serek wiejski to ponadto ewenement wśród serów. Możemy go jeść nie tylko na słono, ale także na słodko. Ser ten dobrze smakuje z warzywami, jak i z owocami. Serek wiejski możemy jeść do tostów, do placków ziemniaczanych, ale również z ogórkami, z pomidorem, jako dodatek do kanapek.
Przy wyborze odpowiedniego serka wiejskiego, zwróćmy uwagę na zawartość soli. Niektóre sery mogą zawierać jej zwiększoną ilość. Jak wiadomo, duża ilość sodu w organizmie zwiększyć ryzyko zawału serca oraz prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
4. Ser – cheddar
Kolejnym serem, na który warto zwrócić uwagę jest ser cheddar. Ser cheddar ma bardzo wyrazisty i ostry smak. Nie każdemu może przypaść do gustu, ale warto tu podkreślić, że ser cheddar jest bogatym źródłem wapnia i białka. Dlatego ser ten dobrze sprawdza się dla osób cierpiących na osteoporozę a także dzieciom w okresie wzrostu, gdyż wpływa na rozwój kości.
Wadą sera cheddar jest duża zawartość tłuszczy nasyconych. Należy więc spożywać ser cheddar w niewielkich ilościach.
Ser cheddar korzystnie wpływa na:
• Rozwój kości; • Wspomaga leczenie osteoporozy; • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.
5. Ser – ricotta
Ricotta to ser wytwarzany z serwatki mleka krowiego, koziego lub owczego. Samo słowo ricotta oznacza „podwójnie warzony”.
Głównymi składnikami sera ricotta są białka o wysokiej wartości żywieniowej, a mianowicie albuminy i globuliny. Znajdziemy je w serze ricotta wykonanej z mleka krowiego.
Ser ricotta jest bogatym źródłem białka i wapnia. W 100 g sera ricotta znajdziemy 272 mg białka. Warto tu wspomnieć, że w takiej samej ilości białego sera znajdziemy jedynie 96 mg białka. Mleko zawiera 121 mg białka. Ser ricotta w proporcji białka i wapnia zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Dzięki temu jest korzystny dla naszego zdrowia.