Trwa ładowanie...

Ser uzależnia jak twarde narkotyki. Zawiera substancję nazywaną "mlecznym crackiem"

Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan twierdzą, że ser jest jednym z produktów mlecznych, które mogą uzależniać w równym stopniu, co twarde narkotyki. To dlatego, że zawiera substancję obecną w wielu produktach mleczych. Badacze nazywają ją "mlecznym crackiem".

Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"

1. Dlaczego niektóre pokarmy uzależniają bardziej niż inne?

Badacze z Uniwersytetu w Michigan postanowili sprawdzić, dlaczego niektóre produkty spożywcze uzależniają ludzi w większym stopniu niż inne. W tym celu przeprowadzili badanie wśród studentów, korzystając z tzw. skali uzależnienia od żywności Yale. Jej 25 stopni mierzy uzależnienie człowieka od różnych produktów spożywczych.

W pierwszym etapie badania naukowcy zwrócili się d 120 studentów, aby umieścili na skali 384 produkty, które działają na nich najbardziej uzależniająco. Okazuje się, że na pierwszym miejscu znalazł się ser.

2. Kazeina jak mleczny crack

Zdaniem badaczy źródłem serowych nałogów jest kazeina – składnik wszystkich mlecznych produktów. Dlaczego wykazuje ona działanie uzależniające? Podczas trawienia może pobudzać receptory opioidowe w mózgu, które następnie zaczynają produkować opiaty (mazomorfiny) wywołujące stan oddłużenia, którego mózg może zacząć się domagać. Na tym polega uzależnienie. To dlatego niektórzy lekarze nazywają kazeinę "mlecznym crackiem" (crack to jedna z najbardziej uzależniających form kokainy).

3. Już wiadomo, dlaczego tak bardzo kochamy pizzę

W drugiej części badania uczestniczyło 384 osób, którym podano te same produkty spożywcze, ale w hierarchicznej, liniowej kolejności. Całość eksperymentu pozwoliła naukowcom postawić wstępną tezę: nie wszystkie produkty spożywcze działają uzależniająco, lecz głównie wysoko przetworzone produkty spożywcze. Mogą zawierać one te same składniki, które znajdziemy w niektórych lekach czy substancjach psychoaktywnych.

Co więcej, badacze zwracają uwagę na fakt, że uzależniająco może działać wysoka zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Z badań wynika, że im częściej jemy tłuste potrawy, tym bardziej nasz mózg ich potrzebuje. Tłuszcz bowiem jest bardzo szybko wchłaniany przez organizm.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Michigan jednym z głównych powodów, dla których wszyscy kochają pizzę, jest rozpuszczony na niej ser. Jej miłośnicy powinni zatem uważać, na to, jak często jedzą swoje ulubione danie i z jaką ilością sera. Raport z badania ukazał się w czasopiśmie Public Library of Science One.

Zobacz także: Ma nowotwór i alergię na wodę. Twierdzi, że nie jadła od dwóch lat. Jak to znosi?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.