Trwa ładowanie...

Serce palmy – jak wygląda i jak je jeść?

Avatar placeholder
17.09.2021 15:12
Serce palmy poprawia kondycję włosów i paznokci.
Serce palmy poprawia kondycję włosów i paznokci. (adobestock)

Serce palmy to jadalny rdzeń pnia palm. Pozyskuje się je z niektórych gatunków drzew, obecnie głównie z hodowlanych palm brzoskwiniowych. Swamp cabbage ma nie tylko wyśmienity smak i wyrazistą konsystencję, ale i jest zdrowe, bogate w witaminy, minerały oraz błonnik. Gdzie je kupić? Kto powinien je jeść?

spis treści

1. Co to jest serce palmy?

Serce palmy, nazywane także palmito, chonta lub swamp cabbage, to rodzaj warzywa pozyskiwanego z rdzenia młodego, rosnącego pnia określonych gatunków palm, takich jak:

  • palma kokosowa (Cocos nucifera),
  • euterpa jadalna (Euterpe edulis),
  • palma warzywna (E. oleracea),
  • palma brzoskwiniowa (Bactris gasipaes)
  • różne gatunki z rodzaju sabal (Sabal).

Serca palm dostępne są w postaci surowej lub w puszce bądź słoiku. Są drogim przysmakiem. W Polsce można je kupić w wielu sklepach, zwłaszcza internetowych. Marynowane kosztują około 10 zł za 450 g. Głównym eksporterem serc palmowych jest Kostaryka. Uprawia się je także na Hawajach. Największym odbiorcą produktu są Stany Zjednoczone.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jak pozyskuje się serca palmy?

Palmito jest drogie, ponieważ jego pozyskanie w warunkach naturalnych wymaga ścięcia rosnących palm. Aby tego uniknąć, zaczęto masowo uprawiać palmę z gatunku Bactris gasipaes, zwanego palmą brzoskwiniową.

Ponieważ drzewa rozrastają się i tworzą wiele pni, wycięcie kilku nie jest zagrożeniem dla życia rośliny. Czy to wpływa na cenę przysmaku? Okazuje się, że tylko subtelnie, ponieważ pozyskanie przysmaku nadal wymaga to dużego nakładu pracy.

Aby otrzymać serce palmy, usuwa się korę i zdrewniałą warstwę podkorową, a zostawia się jedynie biały rdzeń wraz z białą warstwą ochronną, zawierającą więcej włókna. Podczas dalszej obróbki usuwa się włókno, zostawiając jedynie jadalny rdzeń. Ten, ze względu na delikatny smak, jest uznawany za wyjątkowy przysmak.

3. Właściwości zdrowotne serca palmy

Serce palmy zyskuje na popularności nie tylko ze względu na wyjątkowy, egzotyczny smak, ale również właściwości zdrowotne. Jest bogate w białko, ale także minerały (mangan, żelazo, sód, magnez, cynk) i witaminę C.

To doskonałe źródło błonnika, które wpływa na trawienie i zapobiega wielu różnym problemom, takim jak na przykład zaparcia. Ponadto rewelacyjnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Palmito cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Wartość energetyczna 100g produktu 28 kcal.

Ponadto serce palmy:

  • dzięki zawartości błonnika i manganu stabilizuje poziom cukru we krwi, może pomóc utrzymać jego prawidłowy poziom,
  • dzięki zawartości manganu przeciwdziała osteoporozie (jego niedobór może prowadzić do zmian metabolizmu kostnego i zmniejszenia syntezy tkanki kostnej),
  • zapobiega anemii z niedoboru żelaza. Serce palmy jest bogate zarówno w żelazo, jak i witaminę witaminy C, która zwiększa jego wchłanianie,
  • prowadzi do zwiększenie odporności i zapobiega infekcjom za sprawą takich substancji jak witamina C, cynk i mangan, które są niezbędne dla zdrowia zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym i zwalcza wolne rodniki.

4. Dla kogo serca palmowe?

Palmowe serca poleca się nie tylko osobom poszukujących nowych smaków. Z uwagi na wartości odżywcze często stosuje się je jako zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Z kolei błonnik oraz niska kaloryczność sprawiają, że to idealny produkt do wprowadzenia podczas diety odchudzającej. (diety redukcyjnej). Niektóre badania pokazują, że białko pomaga obniżyć poziom greliny, czyli hormonu głodu. Palmito poleca się je także osobom, które starają się o dziecko oraz tym, które mają problemy z pamięcią i koncentracją.

5. Jak wykorzystać palmito?

Jak smakuje serce palmy? Porównuje się je często do karczocha: jest łagodne, lekkie i chrupiące. Jak je jeść? Swamp cabbage można piec, blanszować, smażyć, marynować lub jeść prosto z puszki. Pasuje do wielu różnych potraw: sałatek, salsy, quiche i zapiekanki oraz gulaszu. Jest smaczne i bardzo wszechstronne.

Makarony z serca palmy to doskonała alternatywa dla klasycznych pszennych makaronów. Dobrze smakuje z warzywami, z dodatkiem soku z limonki i sosu rybnego. Warto także serwować makaron z pesto z bazylii z dodatkiem parmezanu i orzeszków pinii.

Innym pomysłem są sałatki z sercem palmy. Aby ją przyrządzić, wystarczy przygotować sałatę, awokado, mango oraz dressing z oliwy, musztardy, soku z cytryny i czosnku. Niegdyś chonta był rarytasem tak kosztownym, że na przygotowaną z nim sałatkę mówiono sałatka milionerów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze