Serek homogenizowany - czy to zdrowa przekąska?

Idealny na kanapki, do naleśników i placków. Może być naturalny i o smaku owocowym. Lekki, delikatny, smaczny i puszysty. Serek homogenizowany. Zapewne gości w twojej kuchni od dawna, nawet jeśli nie zdajesz sobie sprawy z jego właściwości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf

/ 5Jak powstaje serek homogenizowany?

Serek homogenizowany to poddany bardzo dokładnemu rozdrabnianiu (czasem z dodatkiem niewielkiej ilości serwatki) ser twarogowy. Homogenizacja to proces rozdrabniania połączony z miksowaniem. W jego wyniku powstaje produkt o gładkiej, jednolitej strukturze. Ma on konsystencję kremowej masy o bardziej gęstej lub płynnej konsystencji - w zależności od tego, ile zawiera tłuszczu.Serek homogenizowany jest szczególnie polecany osobom, które nie lubią spożywać sera twarogowego w innej postaci.

/ 5Wartości odżywcze

Obraz
© Źródło: 123rf

Naturalny serek homogenizowany to przede wszystkim źródło lekkostrawnego białka mlecznego. Zawiera go nawet 2-3-krotnie więcej niż mleko. To także bogactwo bardzo dobrze przyswajalnego wapnia. Serek homogenizowany bez dodatków smakowych to również produkt o niższej zawartości węglowodanów niż mleko, gdyż większość laktozy przechodzi do serwatki. Zawartość tłuszczu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zależna jest od tego, czy homogenizacji poddano twaróg chudy czy tłusty i może się wahać od zera do 10-11 proc. w serku pełnotłustym. Naturalny serek homogenizowany to bardzo wartościowy element diety.

/ 5Cechy dobrego serka

Obraz
© Źródło: 123rf

Większość produktów dostępnych w sklepach zawiera cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty, barwniki i różne stabilizatory. Dodatek owoców to najczęściej tylko wsad składający się przede wszystkim z kolejnej porcji cukru. Dlatego lepiej wybierać serek naturalny i samemu w domu dodać do niego owoce lub zmieloną wanilię czy miód. Zawsze należy uważnie czytać etykietę, gdyż wielu producentów, aby uniknąć rozwarstwiania się serka, dodaje do niego także stabilizatory takie jak żelatyna, skrobia modyfikowana czy mączka chleba świętojańskiego. Wiele z nich nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale jeżeli nie jesteśmy ekspertami od dodatków do żywności, najlepiej wybrać ten serek, który ma w składzie wyłącznie składniki mleka i bakterie fermentacji mlekowej. Dostępne są także serki, które zawierają wszystkie białka mleka. Produkty te powstają przez homogenizację twarogu wymieszanego z białkami odzyskanymi z serwatki.

/ 5Idealne dla dzieci

Obraz
© Źródło: 123rf

Serki homogenizowane naturalne to jedne z pierwszych produktów mlecznych, jakie możemy podać małym dzieciom. Zalecane są w diecie (zakładając, że nie występuje alergia na białka mleka krowiego) w każdym wieku. Małym dzieciom podajemy serek homogenizowany naturalny, z czasem możemy wprowadzać do niego różne dodatki lub stosować do bardziej złożonych potraw. Jeżeli nie ograniczamy tłuszczu mlecznego w diecie, warto wybierać produkty średniotłuste (około 2,5-5 proc. tłuszczu).

/ 5Ma wiele zastosowań w kuchni

Obraz
© Źródło: 123rf

Serek homogenizowany ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystany jako osobny posiłek – wraz z dodatkiem owoców, płatków zbożowych, ziół i warzyw. Jest także idealnym produktem do przygotowania wyjątkowych, dietetycznych deserów: od serników na zimno, puddingów, tiramisu w wersji dietetycznej po różnego rodzaju placuszki, naleśniki i ciasta.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka