Trwa ładowanie...

Sernik na zimno z serków homogenizowanych - charakterystyka, wartości, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
16.12.2021 18:41
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Sernik na zimno z serków homogenizowanych (Adobe stock)

Sernik na zimno z serków homogenizowanych jest deserem, który nie wymaga pieczenia. Do jego przyrządzenia nie używa się klasycznego twarogu, a produktów nabiałowych powstających w procesie homogenizacji, niezwykle popularnych serków śniadaniowych.

spis treści

1. Sernik na zimno z serków homogenizowanych - charakterystyka i składniki odżywcze

Sernik na zimno z serków homogenizowanych stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych serników, przyrządzanych na bazie tradycyjnego, białego twarogu z tzw. wiaderka. Główną rolę w składzie tego pysznego deseru odgrywa masa z homogenizowanego serka waniliowego. Ten produkt nabiałowy, pozyskiwany w procesie homogenizacji posiada gęstą kremową konsystencję oraz delikatny smak. Do jego produkcji używa się śmietanki oraz masy twarogowej.

W przeciwieństwie do sernika królewskiego, nowojorskiego, wiedeńskiego czy krakowskiego, sernik na zimno nie wymaga pieczenia w piekarniku. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż sześćdziesiąt minut. Po tym czasie gotowy deser należy włożyć do lodówki na kilka godzin.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Składniki odżywcze sernika

Sernik z serka homogenizowanego w niewielkim stopniu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy oraz minerały. Prócz węglowodanów, tłuszczu i białka zawiera także sód, potas, wapń, fosfor, magnez, witaminę A, witaminę E, kwas askorbinowy, ryboflawinę, niacynę.

Zobacz także:

2. Co dodać do sernika z serków homogenizowanych?

Sernik na bazie serków homogenizowanych w wersji na zimno doskonale smakuje w połączeniu z galaretką agrestową, pomarańczowa, malinową, truskawkową, wiśniową, gruszkową czy tą o smaku czarnej porzeczki. Ciekawym dopełnieniem tego deseru mogą być również świeże owoce np. jagody, borówki amerykańskie, truskawki, mandarynki, winogrona, brzoskwinie czy morele. W owocach pochodzenia egzotycznego takich jak ananasy, melonowce właściwe występują pewne enzymy, które mogą uniemożliwić tężenie galaretki.

3. Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno zrobiony z serków homogenizowanych o smaku waniliowym doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi czy kolacjach we dwoje. Do przyrządzenia tego pysznego deseru potrzebne są następujące składniki:

  • ciasteczka owsiane (200 gramów),
  • masło klarowane (60 gramów),
  • waniliowe serki homogenizowane (800 gramów),
  • galaretki cytrynowe (2 sztuki),
  • galaretka malinowa (1 sztuka),
  • borówka amerykańska (500 gramów).
  • wrzątek (700 mililitrów).

Sposób wykonania:

Przygotowanie sernika na zimno najlepiej rozpocząć od rozpuszczenia galaretek. Galaretki o smaku cytrynowym rozpuść w 400 mililitrach wody, a gdy będą gotowe, odstaw je do przestudzenia.

Zmiel ciastka wsiane w blenderze. Piasek, który z nich powstanie połącz z delikatnie roztopionym masłem. Masę przełóż na spód okrągłej tortownicy. Dokładnie przyciśnij, przy użyciu spodu szklanki. Odstaw naczynie do lodówki.

Przełóż do dużego naczynia homogenizowane serki o smaku wanilii. Połącz je z ostudzoną galaretką o smaku cytrynowym. Wymieszaj składniki przy użyciu drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej. Gotową masę odłóż na jakiś czas na krótką chwilę do lodówki (odpowiednia konsystencja masy powinna nieco przypominać budyń).

Wyjmij naczynie z masą serową z lodówki. Zawartość miski przełóż do tortownicy, na masę z ciasteczek owsianych. Tortownicę ponownie włóż do lodówki.

Galaretkę malinową rozpuść w 300 mililitrach wrzącej wody, gotową odstaw do wystudzenia. Kiedy minie trzydzieści minut od wstawienia deseru do lodówki, przejdź do następnego kroku. Umytymi oraz osuszonymi borówkami amerykańskimi udekoruj górną część ciasta. Bardzo małą ilość galaretki wlej na owoce (wystarczy kilka łyżek), a następnie odłóż ciasto do lodówki na dziesięć minut.

Po dziesięciu minutach wylej resztę galaretki malinowej. Ciasto będzie gotowe do spożycia po około sześciu godzinach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze