Serowa zapiekanka z bakłażanem
Bardzo wiele przepisów na zapiekanki uwzględnia w swoim składzie warzywa. Najlepiej robić je latem, gdy mamy świeże jarzyny, ale nie oznacza to, że nie można wykorzystywać do ich przygotowania mrożonek. Serowa zapiekanka z bakłażanem, choć jest ciężkostrawna, jes źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Bakłażan zawiera bowiem dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminy A, C i witaminy z grupy B. Ma właściwości odtruwające, dlatego dietetycy i lekarze zalecają go podczas kuracji antybiotykowej.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany (ok. 80 dag),
- 40 dag plastrów żółtego sera,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 pomidory (ok. 60 dag),
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- 1 łyżka posiekanego oregano lub tymianku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm, posól z obu stron i odłóż na ok. 30 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry. Posmaruj naczynie żaroodporne oliwą, spód wyłóż bakłażanami, a na nich połóż plasterki pomidorów. Całość posyp ziołami, przykryj plastrami sera i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 15 minut.