Sfermentowane produkty, które uchronią cię przed wieloma chorobami

Chyba nie ma na świecie osoby, która nigdy nie skarżyłaby się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli chcemy ich uniknąć i zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową wcale nie musimy sięgać po probiotyki w kapsułkach. Zdrowszym rozwiązaniem będzie włączenie do diety niektórych sfermentowanych produktów.

Sfermentowane produkty, które uchronią cię przed wieloma chorobamiSfermentowane produkty, które uchronią cię przed wieloma chorobami
Źródło zdjęć: © 123 RF

Kiszonki najlepsze na jelita

Żywność, która została poddana procesowi fermentacji usprawnia proces trawienny, dba o równowagę kwasowo-zasadową i prawidłową produkcję soku żołądkowego. Jedząc regularnie kiszonki, poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego, i tym samym zmniejszymy ryzyko rozwoju wielu chorób. Oto produkty, które warto na stałe włączyć do jadłospisu.

W kapuście kiszonej znajdziemy witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, magnez potas, żelazo wapń i jod. Jej obecność w codziennej diecie wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Kwas mlekowy, który powstaje na skutek fermentacji i rozkładu cukru sprawia, że kapusta kiszona wpływa korzystnie na florę bakteryjną jelit.

Kiszona kapusta zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka, owrzodzenia dwunastnicy i innych chorób układu pokarmowego. Poza tym jedzenie tej kiszonki podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i opóźni proces starzenia się organizmu.

Napój z buraków pomaga nie tylko naszym jelitom i oczyszcza organizm z toksyn, ale także działa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, poprawia koncentrację, dodaje energii i zwiększa odporność. Po kwas buraczany powinny sięgać szczególnie osoby cierpiące na anemię i zaparcia.

Poza kwasem buraczanym i kapustą kiszoną warto również sięgnąć po mieszankę warzywną i kwaszone ogórki. Kiszone potrawy najlepiej przygotować samemu i włączyć je na stałe do codziennej diety. Dzięki temu poprawimy kondycję zdrowotną całego organizmu i tym samym unikniemy wielu poważnych chorób.

A może kapusta i burak w jednym? W 3 litrowym słoju umieść pół posiekanej kapusty, 2 buraki pokrojone na plasterki oraz koper. Dodaj łyżkę gruboziarnistej soli i szklankę wody. Pozostaw do fermentacji na 2 tyg. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka