Siarkowane owoce suszone

Jesienią i zimą częściej niż w innych miesiącach sięgamy po gotowe mieszanki suszonych owoców – morele, rodzynki, banany czy daktyle. Kupujemy je, złudnie myśląc, że dostarczą nam wielu składników mineralnych i witamin przy równoczesnej niskiej kaloryczności.

- Kubek suszonych owoców to ponad 300 kalorii i około 60-70 g cukru. To odpowiednik 12-14 łyżeczek. Natomiast przeciętny świeży owoc mieszczący się w tym samym kubku zawiera średnio 60-80 kalorii i około 15 g cukru – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

Czy suszone owoce warto więc kupować? Sprawdźmy.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Bezpieczeństwo w podróży jest najważniejsze

Suszone owoce siarkuje się przed sprzedażąSuszone owoce siarkuje się przed sprzedażą
Źródło zdjęć: © Suszone owoce siarkuje się przed sprzedażą [istock]

/ 4Czytanie składów

Suszone owoce, chociaż wysokokaloryczne, powinny znaleźć się w naszej diecie. Przykładowo, już jedna garść rodzynek zawiera mnóstwo fosforu oraz jodu, a moreli – wapnia i boru.

Podczas zakupów warto jednak sprawdzić skład znajdujący się na opakowaniu suszonych owoców. Nie kierujmy się ceną – czasami tańsze produkty mogą mieć lepszy skład. Co powinno nas skusić? Brak informacji o tym, że owoce zostały siarkowane.

Dwutlenek siarki jest gazem o ostrym, duszącym zapachu. Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze. Właśnie dlatego niektóre owoce siarkuje się przed zapakowaniem i odesłaniem do sklepów. Bez tego związku w rodzynkach czy morelach może rozwijać się pleśń. A ta z kolei przyczynia się do rozwoju toksycznych substancji, które mogą być rakotwórcze.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Siarkowanie

Dlaczego tylko niektóre produkty poddawane są siarkowaniu? W ten sposób producenci przyspieszają proces suszenia. Nie czekają na to, aż winogrona czy morele wyschną w promieniach słońca.

Zastosowanie gazu nie tylko wszystko ułatwia, ale i sprawia, że suszone owoce wyglądają na pełniejsze. Następnie producenci pryskają je nabłyszczaczami oraz innymi sztucznymi barwnikami.

- Suszone owoce zawierają bardzo często inne składniki. Tym najczęstszym jest cukier, związki siarki (E 220) oraz utwardzany olej roślinny. Cukru w suszonych owocach może być aż 50 proc. Co do konserwantów - niewielkie ilości E 220 nie są dla naszego organizmu niebezpieczne, ale nie jest to też substancja nam niezbędna. Tak więc po co sobie ją fundować? - pyta dietetyczka.

Suszone owoce najlepiej kupować w sklepach ekologicznych oraz szukać na marketowych półkach ze zdrową żywnością.

- Jednak nawet i wtedy pamiętajmy o przeczytaniu składu. Kupując owoce na świątecznych targach, wybierajmy te wyglądające najmniej okazale - ciemne, bez pięknych kolorów, pomarszczone. To właśnie one będą najzdrowsze, bez zbędnych konserwantów – dodaje ekspertka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Oleje mineralne

W przedświątecznym okresie częstym produktem, który możemy znaleźć w niemal każdym koszyku, jest opakowanie rodzynek. Sprowadzane są one m.in. z Turcji, Grecji czy Argentyny.

Podczas długiej drogi suszone owoce się sklejają i nie wyglądają smacznie. By tego uniknąć, producenci smarują rodzynki i inne suszone owoce pochodnymi ropy naftowej.

- Jeśli w składzie produktu na opakowaniu oprócz głównego składnika, czyli owocu, mamy informację: "Zawiera siarczany/dwutlenek siarki/SO2/E220", omijajmy go szerokim łukiem. To popularny konserwant utrwalający kolor, wydłużający trwałość przetworów owocowych. Zapobiega utlenianiu produktu. Jeśli mamy do wyboru piękne, mięsiste pomarańczowe morele suszone i mało atrakcyjne z wyglądu brązowe morelowe kulki, wybierzmy te drugie. Są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze! - tłumaczy Aleksandra Tatarata, dietetyczka.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 4Konserwanty

Siarczany stosowane w produkcji suszonych owoców powodują utratę witamin. Mogą również skutkować nudnościami u osób z wrażliwym układem pokarmowym, bólami głowy, a nawet dusznościami u osób z astmą.

- Mimo, że przepisy podają normy dla obecności siarczanów w owocach, to konsumentowi trudno określić, ile owoców może bezpiecznie zjeść. Szczególnie, jeśli kupuje owoce suszone na wagę - z dużego opakowania zbiorczego, na którym trudno dostrzec etykietę produktu – dodaje ekspertka.

Chcesz kupić suszone owoce w markecie? Koniecznie sprawdź ich skład. Przed spożyciem warto je też opłukać pod bieżącą, zimną wodą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka