Wartości odżywcze karpia. Sprawdziliśmy, czy jest zdrowy

Zazwyczaj karp gości na naszych talerzach tylko raz w roku — podczas kolacji wigilijnej. Jemy go głównie przez wzgląd na tradycję, nie walory smakowe — niektórzy uważają, że jego mięso jest muliste i ma zbyt dużo ości, które mogą stanowić zagrożenie.

- Warto pamiętać, że większe okazy będą miały więcej mięsa, a tyle samo ości co mniejsze, przy czym u tych pierwszych będą one większe, bardziej widoczne i łatwiejsze do usunięcia — mówi Ewa Jarosz, dietetyk, która prowadzi stronę Dietetyk w stolicy.

Biorąc jednak pod uwagę wartości odżywcze tej ryby, zwanej królewską, jemy ją za rzadko. Karp ma pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. na serce i odporność organizmu. Do jego spożywania zachęca Monika Frank, dietetyk, prowadząca poradnię dietetyczną pod marką Mój Dietetyk:

- Jemy bardzo mało ryb, dlatego szczególnie namawiam wszystkich do świętowania Wigilii z tradycyjnym karpiem. Pamiętajmy tylko o podaniu go w zdrowej wersji. Karp to ryba znana w naszym kraju od setek lat, dlatego jest dobrym produktem dla większości alergików.

Sprawdź, jak wybrać w sklepie najlepszego karpia i w jaki sposób przygotować go do spożycia, aby nie stracił wartości odżywczych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, dzięki któremu poznasz sposób na pozbycie się ości w karpiu

Zobacz też: Zauważyła nietypową zmianę na paznokciu. Obawiała się najgorszego

Obraz
Źródło zdjęć: © (123rf) Karp ma pozytywny wpływ na serce i mózg

/ 3Sposób na pozbycie się ości w karpiu

Jest zaliczany do ryb średniotłustych (porcja 100 g dostarcza 5,6 g tłuszczu). Zawiera (w niewielkich ilościach) kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które pozytywnie oddziałują na mózg i serce. Potwierdza to Ewa Jarosz, dietetyk:

- Karp jest przede wszystkim wartościowym źródłem białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te ostatnie korzystnie wpływają na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują także działanie przeciwzapalne, więcej znajdziemy ich jednak w tłustych rybach morskich.

- Głównym składnikiem, którego karp nam dostarcza, jest białko. Porcja 160 g filetu zawiera aż 28,8 g tego składnika pokarmowego — dodaje Monika Frank. Warto też wiedzieć, że obecność białka w karpiu jest porównywalna do innych ryb słodkowodnych i morskich, a kwasów tłuszczowych wyższa niż w przypadku mięsa zwierząt stałocieplnych. Ponadto karp to też źródło witamin i minerałów:

- Dostarcza w szczególności witamin z grupy B (B1, B6, PP i B12 - przyp. red.) oraz wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu — mówi Jarosz, dietetyk.

- Zawiera też witaminę D, o którą tak trudno w okresie jesienno-zimowym — zaznacza Frank.

/ 3Wybór karpia

Obraz
© (123rf) Wyznacznikiem świeżości ryby jest m.in. zapach

- Najważniejsze, aby karp był świeży — mówi Monika Frank.

Taka ryba jest nie tylko najsmaczniejsza, ale też bezpieczna do spożycia. Warto więc zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

- Na początek należy przyjrzeć się łuskom, które powinny być lśniące. Oczy świeżej ryby są wypukłe i przezroczyste, pokrywy skrzelowe przylegają do ciała, a skrzela mają jasnoczerwoną lub różową barwę i pozbawione są śluzu. Mięśnie powinny być sprężyste i jędrne, jak również nie poddawać się łatwo naciskowi palca. Bardzo ważnym wyznacznikiem świeżości ryby jest oczywiście jej zapach — podpowiada Ewa Jarosz, dietetyk.

- Popularnym gatunkiem jest karp królewski. To on ma różowawe mięso, a także niewielką ilość łusek. Sugeruję, aby wybrać tego o wadze od 1,5 do 2,5 kg — podpowiada Monika Frank.

Jakie cechy wskazują na to, że ryba jest nieświeża i nie powinniśmy jej kupować?

- Jeśli ryba pozbawiona jest połysku, pokrywa ją śluz, ma zapadnięte, mętne oczy oraz plastyczny tułów, na którym pozostaje wgłębienie po nacisku palca, to na pewno warto poszukać innej — mówi Jarosz, nasz ekspert.

Co ważne, po zakupie karpia do momentu jego obróbki powinniśmy przechowywać go w wodzie z lodem.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o tym, co się stanie, gdy zrezygnujesz z tłuszczu w diecie

/ 3Przygotowanie karpia

- Karp jest zdrowy i stanowi cenny element zróżnicowanej diety, ale w dużym stopniu zależy to od sposobu jego przygotowania — mówi Ewa Jarosz, dietetyk. Jak zatem to zrobić, aby nie utracił właściwości prozdrowotnych?

- Karp, jak każda inna ryba, zachowa najwięcej wartości odżywczych, jeśli zostanie ugotowany na parze. W ten sposób unikniemy dużych strat witamin i składników mineralnych, a także zapewnimy organizmowi posiłek łatwy do strawienia — radzi Jarosz, nasz ekspert.

Najbardziej popularny sposób obróbki tej ryby to smażenie w panierce z jajka i bułki tartej. Ta metoda podnosi jednak wartość energetyczną dania, co nie jest bez znaczenia dla osób na diecie odchudzającej. Co więcej, sprawia ona, że ryba królewska staje się ciężkostrawna.

- Zdecydowanie osoby wymagające diety łatwostrawnej powinny unikać karpia smażonego w panierce. Do tej grupy na pewno zaliczane są: dzieci, osoby starsze, te z problemami trawiennymi, cierpiące na choroby trzustki, wątroby czy dróg żółciowych oraz zmagające się z przewlekłym stanem zapalnym jelit — sugeruje Jarosz, dietetyk.

Innym zdrowym sposobem przygotowania karpia, oprócz gotowania na parze, jest pieczenie.

- Warto upiec karpia w folii, udusić lub przygotować w galarecie z wywaru warzywnego, a jeśli smażyć, to najlepiej bez panierki. Warto unikać także przesalania, a zamiast tej przyprawy wykorzystać aromatyczne zioła — podkreśla Ewa Jarosz.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka