Sieć wycofuje mąkę. Wykryto niebezpieczne bakterie
Sieć Aldi wycofuje mąkę pszenną. Chodzi o konkretną partię, w którym wykryto bakterie E. coli. Sklep apeluje o zwrot produktu i zapewnia zwrot pieniędzy.
1. Mąka znika ze sklepów
Sieć Aldi wycofuje mąkę pszenną typ 650 z powodu zanieczyszczenia bakteriami.
Wycofanie dotyczy mąki pszennej typ 650 z kodem kreskowym 28005155, dostarczanej przez Goodmills Polska Sp. z o.o. produktu oznakowanego datą minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025.
Powodem jest zanieczyszczenie mikrobiologiczne, które może prowadzić do zatruć pokarmowych.
W mące wykryto bakterie E. coli. Najbardziej charakterystycznym symptomem zakażenia pałeczką okrężnicy są wymioty, którym towarzyszy biegunka oraz kurczowe bóle brzucha. W niektórych przypadkach występują też bóle i zawroty głowy, a także gorączka.
Objawy mogą być gwałtowne i przyczyniać się do odwodnienia.
Bakterie mogą się też dostać do układu moczowego, gdzie wywołują zakażenie dróg moczowych, stany zapalne pęcherza oraz nerek. Na takie dolegliwości często cierpią kobiety w ciąży.
Może także dojść do stanów zapalnych w drogach rodnych, które mogą być niebezpieczne ze względu na ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu.
2. Kupiłeś? Zwróć
Z powodu ryzyka dla zdrowia sieć apeluje, aby nie spożywać mąki z partii, w której wykryto zanieczyszczenia.
Klienci, którzy już ją kupili, mogą zwrócić produkt do sklepów Aldi do 3 marca. Mogą liczyć na zwrot pieniędzy nawet bez dowodu zakupu.
W komunikacie Aldi podkreśla, że wycofanie nie obejmuje innych towarów od Goodmills Polska Sp. z o.o.
W razie dodatkowych pytań klienci mogą skontaktować się z obsługą klienta poprzez e-mail: obsluga.klienta@aldi.pl.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.