Trwa ładowanie...

Skarb dla jelit. Chronią przed chorobami i zmniejszają stany zapalne

Avatar placeholder
Milena Górecka 20.02.2024 15:24
Kwasy omega-3 to kluczowy element zdrowej diety
Kwasy omega-3 to kluczowy element zdrowej diety (Getty Images)

Czy wiesz, że kwasy tłuszczowe omega-3, są niezbędne nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także wspierają zdrowie jelit aż na trzy sposoby? W naszej diecie nie powinno zabraknąć tych wielonienasyconych tłuszczów, warto więc regularnie sięgać po produkty, które w nie obfitują. Szczególne korzyści przyniosą w przypadku problemów jelitowych.

spis treści

1. Zwiększają różnorodność mikrobiomu jelitowego

Mikrobiom jelitowy odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu. Badania wykazały, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 może pozytywnie wpłynąć na zróżnicowanie jego składu.

Mechanizm ten może być związany z wpływem omega-3 na promowanie wzrostu korzystnych bakterii probiotycznych oraz hamowanie rozwoju patogennych mikroorganizmów. Zwiększona różnorodność mikrobioty jest natomiast skorelowana z lepszym stanem jelit, zdrowiem ogólnym (fizycznym i psychicznym) oraz mniejszą podatnością na choroby.

Zobacz film: "Witamina D i Omega-3 pomogą koronawirusa. Kolejne badania naukowców potwierdzają"

2. Redukują stany zapalne

Stan zapalny jest kluczowym czynnikiem w patogenezie wielu chorób jelitowych, w tym choroby Crohna czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, a kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodnione działanie przeciwzapalne.

Spożycie omega-3 może modulować odpowiedź immunologiczną organizmu, poprzez ograniczanie produkcji czynników prozapalnych oraz promowanie produkcji czynników przeciwzapalnych. Dzięki temu może dochodzić do łagodzenia objawów i redukcji częstotliwości nawrotów w przebiegu chorób zapalnych jelit.

3. Poprawiają szczelność bariery jelitowej

Bariera jelitowa, stanowiąca pierwszą linię obrony przed patogenami i toksynami z przewodu pokarmowego, w wyniku rozmaitych czynników może zostać uszkodzona, co prowadzi do tzw. "przecieku jelitowego".

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują zdolność do poprawy integralności bariery jelitowej, zwiększając ekspresję białek odpowiedzialnych za łączenie komórek nabłonka jelitowego. Wzmocnienie bariery jelitowej przyczynia się do zmniejszenia przenikania szkodliwych substancji do krwiobiegu, co może mieć istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu stanów zapalnych oraz autoimmunologicznych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze