3 z 6Kakao
Choć kakao to ulubiony napój każdego dziecka, powinien po nie sięgać każdy z nas. Jego właściwości znane były już starożytnym Aztekom i Majom. Zmielone nasiona kakaowca to źródło wielu witamin, zdrowych tłuszczów i mikroelementów. W dodatku badania przeprowadzone przez Harvard Medical School udowodniły, że osoby, które piją kilka filiżanek kakao dziennie, wolniej się starzeją i nie zapadają na demencję.
Zawarte w kakao przeciwutleniacze wspomagają pracę układu krwionośnego, działają rozkurczowo na naczynia krwionośne, zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu i powstawaniu zakrzepów. Łyżka naturalnego kakao dodanego każdego dnia do gorącej kawy pozwoli też zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, nadciśnienia i choroby niedokrwiennej serca.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na tema wad i zalet picia kawy
Zobacz także: Żeby wyleczyć przeziębienie, moczyłam stopy w wodzie z musztardą