Trwa ładowanie...

Napoje gazowane zwiększają ryzyko występowania osteoporozy

Słodkie napoje gazowane od lat wzbudzają kontrowersje. Według lekarzy i dietetyków powinno się je wyeliminować na stałe z diety. Kolejnym czynnikiem, który może nam pomóc podjąć tę decyzję, są badania naukowców z University of California w San Diego. Pokazują one, że spożywanie napojów gazowanych może zwiększać ryzyko występowania osteoporozy.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

1. Napoje gazowane szkodzą zdrowiu

Każdy produkt spożywany w nadmiarze jest szkodliwy. Picie słodkich napojów gazowanych, jako jedynego źródła zaspokajania pragnienia, nie jest najlepszym pomysłem, nie tylko ze względu na zawarty w nich cukier.

Słodkie napoje gazowane są szkodliwe
Słodkie napoje gazowane są szkodliwe (GettyImages)

Napoje gazowane zawierają szkodliwe składniki, takie jak sztuczne barwniki, syrop kukurydziany i kwas fosforowy. Ten ostatni jest stosowany po to, by zapobiegać rozwojowi pleśni i bakterii.

Sporadyczne spożywanie napojów gazowanych nie spowoduje natychmiastowych zmian w organizmie, ale specjaliści ostrzegają przed nadmiernym korzystaniem z takich produktów. Mogą przyczynić się różnych chorób i dolegliwości, np. otyłości, cukrzycy, osteoporozy i chorób zębów.

2. Napoje gazowane a osteoporoza

Na wpływ spożywania słodkich napojów gazowanych na występowanie osteoporozy wskazują badania. Naukowcy z University of California w San Diego zebrali dane dotyczące ponad 70 tys. kobiet będących średnio w wieku 69 lat. Połowa obserwowanych kobiet była obserwowana przez 12 lat, w tym czasie u prawie 2,5 tys. doszło do różnego typu złamań kości.

Dr Pedro Kremer, analizując wyniki badań, stwierdził, że jedynie sporadyczne spożywanie słodkich napojów gazowanych nie wpływa na ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kobiety wypijające 12-14 puszek tygodniowo, wykazywały o 26 proc. większe zagrożenie tą chorobą. Spożywanie ponad 14 puszek tygodniowo powodowało wzrost ryzyka o 32 proc.

Należy zaznaczyć, że nie tylko napoje gazowane są szkodliwe i mogą się przyczyniać do wystąpienia osteoporozy. Zła dieta, uboga w produkty mleczne, warzywa i owoce oraz zbyt mała aktywność fizyczna również mogą powodować problemy z układem kostnym.

"Ważne jest, żeby unikać wszelkich zachowań zwiększających ryzyko osteoporozy i złamań kości, takich jak mało aktywny tryb życia, palenie tytoniu oraz niewłaściwa dieta" – przekonuje dr Kremer.

Te wnioski potwierdza również badanie opublikowane przez "Osteoporosis International". Wynika z niego, że im mniej owoców i warzyw oraz zwiększona ilość napojów gazowanych i przetworzonej żywności występuje w diecie, tym większe ryzyko chorób kości. W artykule możne przeczytać, że w ciągu 10 lat osoba ważąca 65-70 kg może w wyniku stosowania złej diety stracić ok. 15 proc. masy kostnej.

Badacze zaznaczają, że niewątpliwie napoje gazowane są szkodliwe, jednak trzeba pamiętać, że to dwutlenek węgla (CO2) w diecie zwiększa ryzyko osteoporozy. Składnik, dzięki któremu powstają bąbelki, może przenikać do układu krwionośnego. Organizm stara się go neutralizować za pomocą zasadowego wapnia pobieranego z kości. To znacznie osłabia układ kostny i może prowadzić do osteoporozy.

3. Osteoporoza – co to?

Osteoporoza jest chorobą, w wyniku której kości stają się bardziej podatne na złamania. Dochodzi do zaniku tkanki kostnej, w konsekwencji czego zwiększa się ryzyko występowania złamań. Czynniki, które u zdrowych osób nie wpływają na powstawanie złamań, u chorych mogą doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.

Eksperci uważają, że złamanie kości świadczy o zaawansowanej osteoporozie i jest ostatnim sygnałem, by podjąć leczenie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.